Η Χαμένη Πόλη των Πιθήκων

Οι εξερευνητές δεν μπορούν πάντα να είναι αξιόπιστοι στις περιγραφές των ανακαλύψεων τους. Δελεασμένοι από τη φήμη και την περιουσία, πολλοί έχουν χαθεί αναζητώντας άγνωστους και φανταστικούς θησαυρούς, αλλά πολλοί άλλοι επέστρεψαν ισχυριζόμενοι ότι βρήκαν το παράξενο και το υπέροχο. Ορισμένα πράγματα είναι και φαινομενικά αληθινά και φαινομενικά αδύνατα, και έτσι συμβαίνει και με τη Χαμένη Πόλη των Πιθήκων ή τη Χαμένη Πόλη του Θεού των Πιθήκων, χαμένη κάπου μέσα στα τροπικά δάση της Ονδούρας. Η ιστορία ακούγεται σαν να βγαίνει κατευθείαν από ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς.

Πού είναι η Χαμένη Πόλη των Πηθίκων;

Η Χαμένη Πόλη στην Ονδούρα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ή αλλιώς το Ονδούρα Mosquitia. Είναι ενδιαφέρον ότι το Mosquitia της Ονδούρας είναι μια από τις μεγαλύτερες μη ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας, η οποία δεν υπήρξε ποτέ μάρτυρας ανθρώπινων εξερευνητικών δραστηριοτήτων. Με έκταση 865.000 στρέμματα (350.000 εκτάρια), το Mosquitia της Ονδούρας παραμένει μια από τις πιο παρθένες και λιγότερο εξερευνημένες περιοχές με πεδινά τροπικά δάση στην Κεντρική Αμερική. Είναι τόσο καλή υποψήφια τοποθεσία για μια κρυφή πόλη όσο οπουδήποτε αλλού στην Κεντρική Αμερική. Η πρώτη περίπτωση ανακάλυψης των ερειπίων της Χαμένης Πόλης της Ονδούρας στο ανεξερεύνητο βαθύ τροπικό δάσος καταγράφηκε το 2012. Πιο πρόσφατα, μια άλλη κοντινή τοποθεσία έχει τραβήξει την προσοχή των ερευνητών. Η τοποθεσία των ερειπίων που ανακαλύφθηκαν στην Πόλη των Χαμένων Πιθήκων έχει αναφερθεί ως Ciudad Del Jaguar ή η πόλη του Jaguar. Το όνομα ταιριάζει απόλυτα στην τοποθεσία λόγω της ανακάλυψης ενός ειδώλου με ένα πλάσμα μισό-άνθρωπος και μισό τζάγκουαρ, πιθανώς υποδηλώνοντας έναν σαμάνο που ασχολείται με αποκρυφιστικές πρακτικές που του προκαλούν αλλαγή σχήματος. Η αρχαία παράδοση μεταξύ των αυτόχθονων φυλών που κατοικούσαν κοντά στο Mosquitia της Ονδούρας υποδηλώνει ότι η Χαμένη Πόλη ήταν ένας αφιερωμένος τόπος λατρείας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εξερευνητικής δραστηριότητας στο Mosquitia της Ονδούρας τον Μάιο του 2012 μέσω μιας εναέριας έρευνας, οι εξερευνητές σκόνταψαν σε αυτό που φαινόταν να είναι απόδειξη της Χαμένης Πόλης. Οι ιστορίες των ιθαγενών υποδηλώνουν ότι η πόλη των χαμένων πιθήκων μπορεί να ήταν το λίκνο ενός προκολομβιανού πολιτισμού. Οι εξερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία Lidar για εναέριες έρευνες της περιοχής. Οι δυνατότητες της τεχνολογίας Lidar βοήθησαν στη χαρτογράφηση του εδάφους μέσα από ένα πυκνό θόλο της ζούγκλας. Ταυτόχρονα, το Lidar βοήθησε επίσης στη χαρτογράφηση του εδάφους για τον καλύτερο εντοπισμό των αρχαιολογικών στοιχείων στην περιοχή. Οι εικόνες από την έρευνα αποκάλυψαν ενδιαφέροντα ευρήματα για τους κατοίκους της πόλης των χαμένων πιθήκων. Η κοιλάδα είχε αφύσικα χαρακτηριστικά που εκτείνονται για πάνω από ένα μίλι και μια εις βάθος ανάλυση των εικόνων έδειξε ότι το έδαφος κοντά στον ποταμό είχε ανακατασκευαστεί μέσω ανθρώπινης παρέμβασης.

Παλιές φήμες και νέα στοιχεία

Η έρευνα του 2012 δεν ήταν η πρώτη φορά που αναζητήθηκε ή ενδεχομένως βρέθηκε η Χαμένη Πόλη. Η πρώτη μεγάλη αποστολή για την εύρεση της Λευκής Πόλης ή της Χαμένης Πόλης του Θεού των Πιθήκων ξεκίνησε το 1940. Ο αρχηγός της αποστολής, Theodore Morde, ήταν ένας εκκεντρικός εξερευνητής και είχε την υποστήριξη του Μουσείου των Ινδιάνων της Αμερικής. Κατά τη διάρκεια της αποστολής του, ο Morde ανακάλυψε πολλά αντικείμενα, τα οποία έφερε πίσω μαζί του. Υποστήριξε επίσης ότι είχε μπει στην θαμμένη πόλη του Θεού των Πιθήκων. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Morde, οι ντόπιοι κάτοικοι πίστευαν ότι η τοποθεσία περιείχε ένα ογκώδες άγαλμα ενός Θεού Πιθήκου, που ήταν θαμμένο κάτω από το έδαφος. Τα ευρήματα από την εναέρια έρευνα του 2012 αποκάλυψαν υπολείμματα τεράστιων χωματουργικών εργασιών, αρδευτικών καναλιών και δεξαμενών, καθώς και αναχώματα σπιτιών. Η επαλήθευση όλων των χαρακτηριστικών που παρατηρήθηκαν στις εικόνες στο έδαφος, βοήθησε στο να διασφαλιστεί ότι υπήρχε μια αρχαία πόλη σε αυτήν την περιοχή. Στην πραγματικότητα, μεταγενέστερες ανακαλύψεις έχουν επισημάνει ότι το Mosquitia της Ονδούρας μπορεί να στέγαζε περισσότερες από μία χαμένες πόλεις. Τα τελευταία χρόνια πολλοί αρχαιολόγοι έχουν αναπτύξει την άποψη ότι το πυκνό τροπικό δάσος στέγαζε πολλές παρόμοιες χαμένες πόλεις. Η τοπογραφική έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι το μέρος θα μπορούσε να φιλοξενούσε πάνω από 60.000 σπίτια, παλάτια και δρόμους, τα οποία είναι όλα θαμμένα κάτω από τη δασική γη. Επομένως, η εύρεση αυτού του φημολογούμενου υπόγειου μονολιθικού «πιθήκου» αποδεικνύεται δύσκολη. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές υποψήφιες τοποθεσίες απλωμένες σε όλη την απεραντοσύνη του τροπικού δάσους της Ονδούρας. Πριν από τις ερευνητικές δραστηριότητες για την Χαμένη Πόλη της Ονδούρας, οι περισσότερες αφηγήσεις βασίζονταν σε αφηγήσεις άλλων εξερευνητών. Μερικές από τις ιστορίες των ιθαγενών υποδηλώνουν επίσης ότι η πόλη κέρδισε το όνομα Ciudad Blanca ή White City για μια τεράστια κεντρική δομή ή «λευκό σπίτι» που αναφέρεται επίσης ως Casa Blanca. Οι ιστορίες δείχνουν ότι ο Λευκός Οίκος ήταν καταφύγιο για ιθαγενείς φυλές για να ξεφύγουν από τους Ισπανούς κατακτητές στην περιοχή. Σύμφωνα με την παράδοση των ιθαγενών, ο Λευκός Οίκος στη Χαμένη Πόλη ήταν μια μυστικιστική τοποθεσία παρόμοια με τον παράδεισο, και οι άνθρωποι δεν επέστρεφαν ποτέ μετά την είσοδο τους.

Γιατί χάθηκε;

Η αξιολόγηση του χώρου από ειδικούς στο Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας της Ονδούρας αποκάλυψε ότι τα τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν στη Χαμένη Πόλη της Ονδούρας χρονολογούνται σχεδόν από το 1000 έως το 1400 μ.Χ. Ωστόσο, το πραγματικό ερώτημα είναι πώς κατέρρευσε ο πολιτισμός της Χαμένης Πόλης του Θεού των Πιθήκων. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την κατάρρευση της πόλης με μια κρύπτη από γλυπτά που ανακαλύφθηκαν στους πρόποδες μιας πυραμίδας. Η κρύπτη περιλάμβανε 52 λαξευτά πέτρινα γλυπτά, τα οποία δεν ενοχλήθηκαν ποτέ από τις τοποθεσίες τους. Οι ανασκαφές που ακολούθησαν αποκάλυψαν περισσότερα από 500 γλυπτά και θραύσματα που είχαν αφεθεί εκεί τη στιγμή της εγκατάλειψης της πόλης. Για τα σπασμένα γλυπτά πρότειναν ότι ίσως αφορούσε ένα τελετουργικό για την απελευθέρωση των πνευμάτων των νεκρών πριν από την ταφή τους. Ωστόσο, η τεράστια κρύπτη των γλυπτών επισημαίνεται ότι μπορεί να ήταν μια τελετουργία που υποδηλώνει την ταφή της πόλης. Σύμφωνα με θεωρίες των αρχαιολόγων, η πόλη μπορεί να είχε βιώσει ένα καταστροφικό γεγονός και όλοι οι κάτοικοι συγκέντρωσαν τα υπάρχοντά τους ως προσφορές στους θεούς. Άλλες πιθανές αιτίες της πτώσης της Πόλης των Χαμένων Πιθήκων αναφέρονται στην ξηρασία, την κοινωνική ανισότητα, την κακοδιαχείριση των ελίτ ή τις ασθένειες.