Το ΑΤΙΑ των Αθηνών το Δεκέμβριο του 1909 - Εφημερίδα «ΧΡΟΝΟΣ», 23-24 Δεκεμβρίου 1909

Αν υπάρχουν αντικείμενα που μπορούν να παρερμηνευτούν ως ΑΤΙΑ, η Αφροδίτη σίγουρα βρίσκετε στην κορυφή της λίστας. Όταν είναι στις καλύτερες στιγμές της μπορεί να προκαλέσει πολλές αναφορές. Εξαιτίας αυτής της ικανότητας η Αφροδίτη συχνά αναφέρετε ως η «Βασίλισσα των ΑΤΙΑ». Ο Robert Sheaffer, αρθρο-γράφος για το περιοδικό Skeptical  Inquirer και βετε-ράνος ερευνητής των UFO σε συνέντευξη του στο Discovery News είχε πει ότι «υπάρχει μια μακρά ιστορία της Αφροδίτης, όπου γίνετε αντιληπτό ως κάτι που δεν είναι.»

   

Ακόμα και ο Ζακ Βαλλέ έγραφε το 1966 ότι «κανένα αντικείμενο δεν έχει παρερμηνευτή ως ιπτάμενος δίσκος τόσο συχνά όσο η Αφροδίτη.»  Στο κύμα των αερόπλοιων πάνω από της Η.Π.Α το 1896-7 κάποιοι το απέδωσαν εκείνη την εποχή σε λανθασμένη αναγνώριση της Αφροδίτης. Είναι χαρακτηριστικός ο τύπος της εποχής, όπου συναντάμε άρθρα τα οποία πολύ συχνά διαβάζουμε και σήμερα. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί ο ελληνικός τύπος της εποχής όπου στις 23 Δεκεμβρίου 1909 στην εφημερίδα «ΧΡΟΝΟΣ» διαβάζουμε για ένα αντίστοιχο φαινόμενο, ενώ στο φύλλο της 24ης Δεκεμβρίου 1909 βρίσκουμε και μια σπάνια για την εποχή γελοιογραφία! 

Σύμφωνα με το άρθρο ο κόσμος βρισκόταν σε αναστάτωση καθώς νοτιοδυτικά του ορίζοντα ένα φωτεινό σημείο έκανε την εμφάνισή του, το οποίο άλλοτε ήταν μεγάλο και φωτει-νό σαν άστρο, και άλλοτε πάλι έσβηνε και εξαφανιζόταν εντελώς. Όπως αναφέρει το άρθρο: «Όλος ο κόσμος των περιέργων συνεκεντρώθη εις την οδόν Σταδίου και εις άλλας οδούς των Αθηνών παρατηρών και διερωτώμενος τι ήτο το φωτεινόν εκείνων σημείων. Οι παραδοξότεροι διάλογοι διημείβοντο μεταξύ των περιέργων, οι οποίοι ηγωνίζοντο ποιος να υπερβάλη τον άλλον εις τερα-τολογίας». Ο συντάκτης του άρθρου (δεν αναφέρεται το όνομα του), αποφάσισε να διαλευκάνει το μυστήριο και απευθύνθηκε στο αστεροσκοπείο Αθηνών, και τον κ. Γεωργαντή. Σε άλλο σημείο του άρθρου λοιπόν διαβά-ζουμε: «Θέλοντες να εξακριβώσωμεν περί τίνος ακριβώς επρόκειτο, μετέβημεν εις το Αστεροσκοπείον. Εκεί εύρομεν τον κ. Γεωργαντήν, όστις εις σχετικήν ερώτησιν μας, μας είπε τα εξής: -Δεν είνε τίποτε έκτακτον το φαινόμενον αυτό. Απλούστατα είνε η Αφροδίτη δύουσα.» Και στην ερώτηση: «Διατί πότε λάμπει και πότε σβύνει τελείως;» ο κ. Γεωργαντής θα απαντήσει: «Αυτό προέρχεται εκ της καταστάσεως του καιρού. Παρατηρήσατε απ’εδώ πως φαίνεται. Πράγματι η Αφροδίτη εφαίνετο εκ του  Αστεροσκοπείου υπέρυθρος.