● Η πέτρα της Γουατεμάλας που θέλει να ξεχάσει η Ιστορία

Πάνω από μισό αιώνα πριν, βαθιά στις ζούγκλες της Γουατεμάλας, ανακαλύφθηκε μια γιγαντιαία πέτρινη κεφαλή. Το πρόσωπο είχε ωραία χαρακτηριστικά, λεπτά χείλη και μεγάλη μύτη και το πρόσωπό ήταν στραμμένο προς τον ουρανό. Ασυνήθιστα, το πρόσωπο έδειχνε χαρακτηριστικά Καυκάσια, τα οποία δεν συνάδουν με κανέναν από τους προ-ισπανόφωνους αγώνες της Αμερικής.

 

Η ανακάλυψη προσέλκυσε γρήγορα την προσοχή, αλλά εξίσου γρήγορα γλίστρησε στις σελίδες της ξεχασμένης ιστορίας. Τα νέα της ανακάλυψης εμφανίστηκαν για πρώτη φορά όταν ο Dr Oscar Rafael Padilla Lara, δικηγόρος και συμβολαιογράφος, έλαβε μία και μοναδική φωτογραφία του κεφαλιού το 1987, δημιουργώντας υποψίες και για ένα αντίστοιχα πελώριο σώμα θαμμένο από κάτω, μαζί με μια περιγραφή ότι η φωτογραφία λήφθηκε στη δεκαετία του 1950 από τον ιδιοκτήτη της γης όπου βρέθηκε η κεφαλή, και ότι βρισκόταν «κάπου στις ζούγκλες της Γουατεμάλας». Η φωτογραφία και η ιστορία παρουσιάστηκαν σε ένα μικρό άρθρο στο ενημερωτικό δελτίο «Ancient Skies» το οποίο εντοπίστηκε και συλλέχτηκε από τον γνωστό εξερευνητή, συγγραφέα, αλλά και υποστηρικτή των αρχαίων εξωγήινων, David Hatcher Childress. Ο Padilla ανέφερε στον Childress  ότι βρήκε τους ιδιοκτήτες της περιοχής, την οικογένεια Biener, στην οποία βρέθηκε ο μονόλιθος. Η περιοχή ήταν 10 χιλιόμετρα από ένα μικρό χωριό, τη La Democracia,  στο νότο της Γουατεμάλας. 

Ωστόσο, ο Dr. Padilla όταν έφτασε στο χωριό διαπίστωσε ότι ο χώρος είχε καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος: «Καταστράφηκε από τους επαναστάτες πριν από περίπου δέκα χρόνια. Είχαμε βρει το άγαλμα πολύ αργά. Χρησιμοποιήθηκε ως στοχευμένη πρακτική από αντικυβερνητικούς αντάρτες.» Τα μάτια, η μύτη και το στόμα είχαν χαθεί τελείως. Ο Padilla μπόρεσε να μετρήσει το ύψος από 4 έως 6 μέτρα, με το κεφάλι να ακουμπά πάνω στο λαιμό. Η Padilla δεν επέστρεψε ξανά στην περιοχή λόγω ένοπλων επιθέσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτικών δυνάμεων στην περιοχή. Η καταστροφή του κεφαλιού σήμαινε ότι η ιστορία πέθανε με γρήγορο θάνατο μέχρι να ξαναέρθει στο προσκήνιο πριν από μερικά χρόνια από τους κινηματογραφιστές της σειράς «Αποκαλύψεις των Μάγιας 2012 και Πέρα» που χρησιμοποίησαν τη φωτογραφία για να ισχυριστούν ότι οι εξωγήινοι είχαν επαφή με παλιούς πολιτισμούς. Ο παραγωγός δημοσίευσε ένα έγγραφο που γράφτηκε από τον αρχαιολόγο της Γουατεμάλας Hector E Majia, ο οποίος έγραψε: 

«Πιστοποιώ ότι το μνημείο αυτό δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά των Μάγια, Ναχουτάλ, Ολμέκ ή άλλου προ-ισπανικού πολιτισμού. Ωστόσο, αυτή η δημοσίευση χρησίμευσε μόνο για να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ρίχνοντας όλη την ιστορία στα χέρια ενός δικαιολογημένα σκεπτικιστικού ακροατηρίου, το οποίο σκέφτηκε ότι όλα ήταν απλώς μια διαφημιστική κουδουνίστρα. Ακόμα και η ίδια η επιστολή έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι δεν είναι γνήσια. Παρ 'όλα αυτά, φαίνεται ότι το γιγαντιαίο κεφάλι υπήρξε και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η αρχική φωτογραφία δεν είναι αυθεντική. Υποθέτοντας λοιπόν ότι η κεφαλή ήταν πραγματική, τα ερωτήματα παραμένουν: Από πού προήλθε; Ποιος το έκανε; Και γιατί; Η περιοχή όπου βρέθηκε η πέτρινη κεφαλή, η La Democracia, είναι ήδη γνωστή για τις πέτρινες κεφαλές, οι οποίες, όπως και η πέτρινη κεφαλή που βρίσκεται στη ζούγκλα, κοιτάζουν επίσης προς τον ουρανό. Αυτές είναι γνωστό ότι έχουν δημιουργηθεί από τον πολιτισμό των Ολμέκων, ο οποίος άκμασε μεταξύ του 1400 και του 400 π.Χ. Το ορεινό χωριό των Ολμέκων ήταν η περιοχή στις πεδιάδες του Κόλπου του Μεξικού, ωστόσο τα έργα, τα σχέδια, και τα μνημεία τους, έχουν βρεθεί σε περιοχές εκατοντάδες χιλιόμετρα έξω από την καρδιά των Ολμέκων, συμπεριλαμβανομένης της La Democracia. 

Παρ 'όλα αυτά, η πέτρινη κεφαλή που απεικονίζεται στη φωτογραφία της δεκαετίας του 1950 δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά ή στυλ με τα κεφάλια των Ολμέκων. Ο αείμνηστος Phillip Coppens, βέλγος συγγραφέας και τηλεοπτικός σχολιαστής σε θέματα εναλλακτικής ιστορίας, έθεσε το ερώτημα αν το κεφάλι «είναι ανωμαλία της περιόδου του Ολμέκων ή αν είναι μέρος μιας άλλης - άγνωστης - κουλτούρας που προηγήθηκε ή μετα- χρονολογείται από τους Ολμέκους και του οποίου το μοναδικό αντικείμενο που εντοπίστηκε μέχρι στιγμής είναι το κεφάλι Padilla». Άλλες ερωτήσεις που τίθενται περιλαμβάνουν το αν η δομή ήταν απλώς ένα κεφάλι ή αν υπήρχε ένα σώμα κάτω από αυτό, όπως τα αγάλματα του Πάσχα και αν η πέτρινη κεφαλή συνδέεται με άλλες δομές στην περιοχή. Θα ήταν ωραίο να γνωρίζουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι η δημοσιότητα γύρω από την ταινία "Αποκαλύψεις των Μάγια 2012 και Πέρα" χρησίμευσε μόνο για να θάψει την ιστορία βαθύτερα στις σελίδες της ιστορίας.