Οι πρώτες φωτογραφίες του Stonehenge κυκλοφόρησαν πρόσφατα για πρώτη φορά

Οι πρώτες εικόνες των ανθρώπων που επισημαίνουν και απολαμβάνουν το μνημείο του Stonehenge, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πρόσφατα και δόθηκαν στο κοινό. Πέντε άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στο χώρο με τους πέτρινους γίγαντες, άλλοι στο γρασίδι, άλλοι να ακουμπούν και άλλοι να κάθονται πάνω στους ογκόλιθους,  όλοι ντυμένοι με ωραία ρούχα, και κανένας να μην φαίνεται να ενοχλείται από το γεγονός ότι οι αυτοσχέδιες έδρες τους είναι μερικές από τις πιο διάσημες πέτρες στον κόσμο. 

Οι συγκεκριμένες εικόνες οι οποίες πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν από την εταιρεία έρευνας φωτογραφίας TimePix, είναι από το 1867 και αποτελεί μέρος της πρώτης γνωστής φωτογραφικής ακολουθίας που έχει ληφθεί ποτέ από το Stonehenge. (Υπάρχουν παλιότερες μεμονωμένες φωτογραφίες στη Βασιλική Συλλογή.) Είναι από ένα βιβλίο που ονομάζεται Σχέδια και Φωτογραφίες του Stonehenge, το οποίο κυκλοφόρησε από την «Έρευνα και Οργάνωση» του Ηνωμένου Βασιλείου και γράφτηκε από τον επικεφαλής του τμήματος, συνταγματάρχη Henry James. Από τότε που άρχισε η «Έρευνα και Οργάνωση» στα τέλη του 18ου αιώνα, οι εργαζόμενοι της χρησιμοποίησαν διάφορα εργαλεία για να βγάλουν το έθνος σε χαρτί. Στη δεκαετία του 1860, μεγάλο μέρος της ενέργειας του οργανισμού επικεντρώθηκε στη χαρτογράφηση όλης της Μεγάλης Βρετανίας, ανά κομητεία. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Henry James, τα σχέδια και οι φωτογραφίες του Stonehenge έγιναν για τους αξιωματικούς του οργανισμού, για να προετοιμαστούν για τις συναντήσεις με τα «Αντικείμενα της Αρχαιότητας» που θα μπορούσαν να συναντήσουν κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.

 

« Ήταν μια πολύ ευγενική επιδίωξη να ενδιαφέρεται για την αρχαιολογία ή τις αρχαιότητες, όπως την ονόμαζαν τότε ", λέει ο ιδρυτής της TimePix Elaine Owen. Ο James δεν θέλησε τους υπαλλήλους του να συναντήσουν έναν αρχαίο θησαυρό και να χάλουν το πώς το μέτρησαν. Για το σκοπό αυτό, τα σχέδια και οι φωτογραφίες του Stonehenge είναι γεμάτα σχολαστικές λεπτομέρειες. Αφού εξήγησε ότι το κέντρο της διάταξης αποτελείται από "πέντε εξαιρετικά μεγάλα τριλιθόνια", ο James συνεχίζει να σημειώνει πόσο εξαιρετικά μεγάλα είναι. Τα προσεκτικά σκίτσα των πετρωμάτων δείχνουν κάθε διάβολο και τραχιά επιφάνεια. Αλλά όταν δεν ήταν απασχολημένος με την τοποθέτηση, ο Τζέιμς προφανώς έκανε και κάποια χαλάρωση. Ενώ «δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι» ακριβώς ποιος είναι στις φωτογραφίες, ο Owen λέει ότι ο άνδρας στο ψηλό καπέλο «θα μπορούσε εύκολα να τον είναι». (Αυτή η εντύπωση υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι ο James ήταν αρκετά αυτο- η προώθηση - όταν η Έρευνα Ορνάνθου οικοδόμησε νέα κτίρια κατά τη διάρκεια της θητείας της, είχε τα δικά της αρχικά σκαλισμένα σε αυτά.) Εάν είναι αυτός, οι άλλοι αριθμοί είναι πιθανό η σύζυγός του και τα παιδιά του, καθιστώντας αυτό "μια πρόωρη εκδοχή ενός οικογενειακού αγώνα" Owen γράφει σε ένα δελτίο τύπου. Ένας αιώνας και ο μισός μετά τη δημοσίευσή του, η έρευνα του James δεν είναι πλέον ακριβής: Από τις αρχές του 1900, οι πέτρες έχουν αναδιαταχθεί και επανατοποθετηθεί από διάφορες ομάδες για διάφορους λόγους. Το μακρύ τμήμα του βιβλίου για τους αρχαίους Druids έχασε επίσης την συνάφεια, καθώς οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι η δομή ξεκίνησε περίπου μια χιλιετία πριν έφτασαν οι Κελτικοί στην περιοχή. Αλλά οι φωτογραφίες του - στις οποίες οι άνθρωποι μετατρέπουν ένα αρχαίο μνημείο σε ένα ξέγνοιαστο έδαφος πικνίκ - αποπνέουν μια μάγια που είναι πραγματικά διαχρονική.