Ένα Μέντιουμ Ανακάλυψε τους Δράστες μιας Μυστηριώδους Διάρρηξης – ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 31/8/1934

Στις 11 Αυγούστου 1934 επί του ατμόπλοιου «Κεφαλληνία» που κατευθυνόταν στον Πειραιά, σημειώθηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες μια κλοπή, η οποία ανακαλύφθηκε αρκετές ημέρες αργότερα από ένα διάμεσο της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών.

 

Η κλοπή διαπράχθηκε εις βάρος του καλλιτέχνη Απόστολου Βενέτη, ο οποίος κατευθυνόταν στον Πειραιά. Όταν αποβιβάσθηκε δεν παρατήρησε τίποτα, αλλά όταν μετέφερε τις αποσκευές του στη συνοικία της Νέας Σμύρνης όπου κατοικούσε η σύζυγος του πρόσεξε ότι η μεγάλη σιδερένια βαλίτσα των αποσκευών του που ήταν σφραγισμένη με δύο λουκέτα είχε διαρρηχθεί και διαπιστώθηκε ότι έλειπαν από το εσωτερικό μία γούνα, ένα σμόκιν, μια τσάντα, μια πουδριέρα πολυτελείας και διάφορα άλλα αντικείμενα συνολικής αξίας περίπου 20.000 δραχμών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν αδύνατο να βεβαιωθεί ότι η κλοπή είχε λάβει χώρα στο ατμόπλοιο και κατά την διάρκεια του πλου. Ο Βενέτης αντί να υποβάλει αμέσως μήνυση κατ’ αγνώστων, προτίμησε να συμβουλευθεί ένα φίλο του δημοσιογράφο, ο οποίος του συνέστησε να ρωτήσει ένα από τα διάμεσα της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών. Πράγματι ο Βενέτης  προτίμησε να έρθει σε επαφή με την κ. Ελένη Ζακυνθινού και αφού την επισκέφτηκε άκουσε με έκπληξη τα εξής: «Την βαλίτσα σου την διέρρηξαν επί του ατμόπλοιου «Κεφαλληνία» και όχι κατά την μεταφοράν. Οι δράσται είναι δύο. Ο είς 25 ετών, κόκκινος και ξανθός. Ό έτερος 38 ετών περίπου κοντός, καχεκτικός και ονομάζεται Γιάννης. Αυτοί οι δύο φαίνεται ότι είναι της ίδιας βάρδιας. Είναι ώρα 2-3 μεσονύκτιον. Τα πράγματα τα έβαλαν μέσα στην καπνοδόχο. Το πρωί στις 5 έφυγαν και οι δύο. Πήραν το τραμ 20. Στο τέρμα της στάσεως των πήραν κατεύθυνσι προς τα Κρητικά. Σ’ ένα χαμόσπιτο, όπου τους υποδέχθη μια νέα μια νέα (αρραβωνιαστικιά του νέου) και μια γριά, έγινε η μοιρασιά. Τα μισά πράγματα τα επήρε ο κοντός Γιάννης και επήγε εις την συνοικία Ταμπούρια!». Έπειτα από τις αποκαλύψεις αυτές ο Βενέτης απευθύνθηκε στην ανωτάτη διεύθυνση της Ακτοπλοΐας και ο κ. Μανουηλίδης διέθεσε τον προϊστάμενο του κ. Καπετανάκη και τον κ. Δρόσο για να διενεργήσουν διοικητική ανάκριση. Πράγματι, σύμφωνα με τις υποδείξεις του διάμεσου ενεκρίθησαν οι θερμαστές Αντώνιος Κιμπιλάκης και Ιωάννης Σιγάλας και αποκάλυψαν την οικία της Αιμιλίας Δουκάκη, η οποία ανακριθείσα ομολόγησε τελικώς ενώπιον του υπαστυνόμου κ. Παπαλάμπρου τα πάντα. Εμήργησαν αμέσως τα δέοντα και σε διάστημα λίγης ώρας, αφού πιστοποιήθηκε ότι τα πράγματα έλαβαν χώρα όπως τα ανέφερε το διάμεσο, οι δράστες ετίθεντο υπό κράτηση. Να σημειωθεί ότι τα κλοπιμαία ανευρέθηκαν όλα στο μέρος όπου είχε υποδείξει το διάμεσο Ελένη Ζακυνθινού.

Τι λέει ο κ. Τανάγρας

Επί του καταπληκτικού αυτού φαινομένου της αποκαλύψεως εγκληματικής πράξεις υπό ενός διάμεσου της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών ο πρόεδρος της Εταιρίας Άγγελος Τανάγρας έδωσε την εξής επιστημονική εξήγηση: «Το φαινόμενο δεν παρουσιάζει από επιστημονικής απόψεως τίποτε εκπληκτικόν. Πρόκειται περί τηλεπαθείας μακράς αποστάσεως. Συνέβη, δηλαδή, καθ’ ήν στιγμήν ο κλαπείς Βενέτης ηρώτα το μέντιουμ, να συλλάβη τούτο μακρόθεν την σκέψιν των κλεπτών, οι οποίοι ασφαλώς την ιδίαν στιγμήν είχαν ζωηράν εις τον νουν των την εντύπωσιν της κλοπής και την εικόνα των αντικειμένων που έκλεψαν. Η ύπαρξις του φαινομένου αυτού επιστοποιήθη επανειλημμένως και από τα πειράματα τηλεπαθείας μακράς αποστάσεως που έκαμε και κάμνει η Εταιρία Ψυχικών Ερευνών μεταξύ Αθηνών και Βιέννης και κατά τα οποία τα μέντιουμ των Αθηνών συμβαίνει συχνότατα να συλλαμβάνουν μετά φωτογραφικής ακριβείας σχεδόν πολλάκις εντυπώσεις άλλων προσώπων (μέντιουμ) εντελώς αγνώστων, τα οποία ευρίσκοντια εις την Βιέννην».