Το στοιχειωμένο Winchester Mystery House (Συνέντευξη στην Δήμητρα Καλλινίκου)

Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο 5ο τεύχος του περιοδικού Unlocking the Truth

Το Winchester Mystery House βρίσκεται στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια και ανήκει στον κατάλογο μνημείων ιστορικής κληρονομιάς των ΗΠΑ λόγω της ξεχωριστής του αρχιτεκτονικής. Ιδιοκτήτρια του ήταν η Sarah Lockwood Pardee Winchester ενώ από τον θάνατο της και έπειτα το κτίριο λειτουργεί ως μουσείο. Η έπαυλις Winchester έχει την φήμη στοιχειωμένου σπιτιού όπου πληθώρα παραφυσικών φαινομένων είχαν αναφερθεί από το προσωπικό της Sarah αλλά και από τους εκατομμύρια επισκέπτες του σημερινού μουσείου. Το χτίσιμο του οικήματος συνοδεύτηκε από διάφορες φήμες, όπως ότι η Sarah ύστερα από την προτροπή ενός μέντιουμ ξεκίνησε το χτίσιμο για να παραμείνει στην ζωή και να αποφύγει την κατάρα της οικογένειας του άντρα της. Άλλες φήμες υποστήριζαν πως το σπίτι χτίστηκε ώστε να αποτρέπει τα φαντάσματα των νεκρών που έχασαν την ζωή τους από τα όπλα των Winchester ή και να διευκολύνει την επικοινωνία με τα φαντάσματα των δικών της. Το Winchester Mystery House έγινε ευρέως γνωστό από την ταινία τρόμου «Winchester» στην οποία πρωταγωνιστεί η Helen Mirren. Θέλοντας να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία της οικογένειας της Sarah αλλά και για τις φήμες γύρω από την έπαυλη επικοινωνήσαμε με τον ιστορικό του μουσείου Janan Boehme. 

 

Κύριε Boehme σας ευχαριστώ που δεχτήκατε να μας διαφωτίσετε σχετικά με την ιστορία του Winchester Mystery House. Θα ήθελα να μας πείτε αρχικά για την ιστορία της οικογένειας Winchester;

Με χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση και ελπίζω να σας διαφωτίσω. Η Sarah Winchester ήταν σύζυγος του William Wirt Winchester, γιου του Oliver Fisher Winchester, ενός αυτοδημιούργητου μεγιστάνα με Αγγλική καταγωγή που ίδρυσε την εταιρεία Winchester Repeating Arms Company. Τα όπλα τους γνωστά ως Winchester Repeating Rifles είχαν μια σημαντική καινοτομία για την εποχή, πυροβολούσαν για 15 γύρους χωρίς να χρειάζονται επαναγέμισμα. Ο Oliver ίδρυσε το εργοτάσιο του στο New Haven του Connecticut, το 1866 και έκανε τεράστια περιουσία πουλώντας όπλα. Επίσης είχε και μια σύντομη θητεία στην πολιτική, καθώς υπηρέτησε ως ο 32ος Αντικυβερνήτης του Connecticut από το 1866 ως το 1867. 

 

Ποια ήταν τα ατυχή γεγονότα που προηγήθηκαν του χτισίματος της έπαυλης και ενίσχυσαν την πεποίθηση περί ύπαρξης κατάρας;

Από ότι μας είναι γνωστό πριν την Sarah η οικογένεια των Winchester δεν πίστευε πως τους κατέτρεχε κάποια κατάρα. Αλλά και για την ίδια δεν έχουμε κάποια αξιόλογη απόδειξη ότι πίστευε πραγματικά πως η οικογένεια ήταν καταραμένη. Πιθανότατα να είναι ένας θρύλος που αναπτύχθηκε γύρω από την ίδια στην πάροδο των ετών.  Τα στοιχεία που θα μπορούσαν να συνηγορούν στον θρύλο περί κατάρας ειναι ο θάνατος της αδελφής του William, της Annie Dye και των δύο παιδιών της το 1864. Έπειτα ακολούθησε ο θάνατος της Annie, κόρης της Sarah και του William το 1866, ο θάνατος της μητέρας της Sarah και του πεθερού της Oliver Winchester τέλη του 1880 αλλά και του ίδιου του William αρχές του 1881. Στον κατάλογο των θανάτων της οικογένειας πριν το χτίσιμο του οικήματος είναι και ο θάνατος της μεγαλύτερης αδελφής της Sarah, της Mary Converse το1884.

 

Ποιά είναι η ιστορία της Sarah Winchester και πως αποφάσισε να χτίσει το σπίτι της στην Καλιφόρνια;

Η Sarah γεννήθηκε και μεγάλωσε στο New Haven του Connecticut. Είχε πέντε αδέλφια ενώ οι γονείς της ήταν ο Leonard Pardee, εξαίρετος ξυλουργός και η Sarah Burns.  Οι πρόγονοι του πατέρα της είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ από την Αγγλία μέσα του 1600.  Η γνωριμία της Sarah με τον William Winchester έγινε όταν η οικογένεια του μετακόμισε στο New Haven και έζησαν στον ίδιο δρόμο με τους Pardees. Ο γάμος τους έγινε το 1863 κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου. Το μοναδικό τους παιδί πέθανε 5,5 εβδομάδων ενώ ο William πέθανε σε ηλικία μόλις 43 ετών. Η Sarah ήταν πλέον μια πλούσια χήρα και αποφάσισε να κάνει μια νέα ζωή μετακομίζοντας στην Καλιφόρνια με τις 3 αδελφές της, οι δύο παντρεμένες και η μία διαζευγμένη. Ο θρύλος λέει πως αποφάσισε να πάει στην Καλιφόρνια επειδή ένα μέντιουμ την συμβούλεψε πως μόνο έτσι θα γλίτωνε την κατάρα της οικογένειας. Δεν υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό ενώ ισως η φαντασία των ανθρώπων της εποχής απέδωσε τα τραγικά συμβάντα στο γεγονός ότι τα όπλα της οικογένειας επέφεραν τόσους θανάτους. Ότι κι αν ήταν αυτό που πίστευε η ίδια η Sarah, φαίνεται πως βρήκε παρηγοριά στο αγαπημένο της χόμπι που ήταν η αρχιτεκτονική. Εκείνη και ο σύζυγος της είχαν συμμετάσχει ενεργά στο χτίσιμο της οικογενειακής έπαυλης στο  New Haven, κάτι που  είχε ευχαριστηθεί. Όταν μετακόμισε στην Καλιφόρνια το 1886, η Sarah αγόρασε ένα μικρό διώροφο αγροτόσπιτο στην ηλιόλουστη Santa Clara Valley, 50 μίλια περίπου από το Σαν Φρανσίσκο. Η Sarah ξεκίνησε να επανασχεδιάζει και να επεκτείνει το σπίτι, κάτι που δεν σταμάτησε καθόλου για χρόνια. Το σπίτι έφτασε σε ύψος επτά ορόφων ενώ σχεδόν καταστράφηκε από τον σεισμό του Σαν Φρανσίσκο το 1906. Ένα μέρος του κατεδαφίστηκε και αναστηλώθηκε ως τετραώροφο πλέον με 160 δωμάτια. Η Sarah πέθανε 82 ετών στο υπνοδωμάτιο της τον Σεπτέμβριο του 1922.

 

Γιατί η έπαυλις Winchester θεωρείται αρχιτεκτονικό θαύμα; Τί την κάνει τόσο ιδιαίτερη;

Το αρχιτεκτονικό της στυλ ονομάζεται American Queen Anne Revival. Είναι ένα οίκημα που χτιζόταν από το 1886 ως και το 1922 και ανακατασκευαζόταν διαρκώς. Κάτι ξεχωριστό είναι πως δεν υπήρχαν αρχιτεκτονικά σχέδια ενώ η Sarah με την ομάδα της δοκίμαζαν νέες κατασκευές όπου έπειτα εκείνη έκρινε αν ταίριαζαν στο σπίτι ή όχι.  Της άρεσε να πειραματίζεται με καινοτομίες που διευκόλυναν την ζωή της αλλά και του προσωπικού της. Για παράδειγμα το 1916 κατασκευάστηκαν τρεις ανελκυστήρες, δύο υδραυλικοί και ένας ηλεκτρικός. Εξαιτίας της συνεχούς ανακατασκευής, το σπίτι έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που δεν τις συναντά κανείς σε άλλες βικτωριανές επαύλεις. Κάποιες χαρακτηριστικές είναι εσωτερικές σκάλες που δεν οδηγούν πουθενά, παράθυρα και πόρτες χτισμένα μπροστά από τοίχους, πόρτες που καταλήγουν σε απευθείας πτώσεις στο υπόγειο ή σε άλλους ορόφους του σπιτιού και δωμάτια που δεν μπορεί να διευκρινιστει ο σκοπός τους.

 

Τελικά ποιος ήταν ο σκοπός πίσω από το ιδιαίτερο χτίσιμο του Winchester House; Χτίστηκε ως ένας κατεξοχήν χώρος επικοινωνίας με τα πνεύματα των νεκρών ή αντιπροσωπεύει τον αγώνα της Sarah να παραμείνει ζωντανή;

 Θα λέγαμε περισσότερο πως ήταν απλώς το σπίτι της Sarah  και το χόμπι της. Αλλά σύμφωνα με τους διάφορες φήμες που δημιουργήθηκαν από τους περίεργους γείτονες της και τους κίτρινους δημοσιογραφους της εποχής, η Sarah  έχτισε το σπίτι για να προσκαλέσει τα καλά πνεύματα ενώ οι αρχιτεκτονικές παραδοξότητες του σπιτιού θα απωθούσαν και θα ενοχλούσαν τα δαιμονικά πνεύματα που ήθελε να αποφύγει.  Μολοταύτα, είναι σημαντικό να επαναλάβουμε πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο. Αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά ήταν πως αγαπούσε το σπίτι της, ότι έδωσε δουλειά σε πολύ κόσμο καθώς και στέγη. Ήταν ένας ευγενικός άνθρωπος και εξαιρετικά γενναιόδωρη εργοδότης. Η έπαυλη λειτουργούσε επίσης και ως αγρόκτημα που καλλιεργούσε στρέμματα με βερυκοκιές, δαμασκηνιές και καρυδιές. Η Sarah ήταν επίσης φιλάνθρωπη, έκανε δωρεές σε ιδρύματα και διάφορες οργανώσεις συνήθως ανώνυμα. 

 

Ποια είναι η ιστορία του σπιτιού από τον θάνατο της Sarah και έπειτα; Τι απέγιναν τα έπιπλα και τα προσωπικά της αντικείμενα;

Μετά τον θάνατο της το σπίτι πουλήθηκε καθώς και όλα τα υπόλοιπα ακίνητα που είχε στο όνομα της, με σκοπό η περιουσία της να μοιραστεί στα ανήψια της. Τα προσωπικά της αντικείμενα τα άφησε στην αγαπημένη της ανηψιά Marian (Merriman) Marriott η οποία έζησε με την θεία της Sarah περίπου 15 χρόνια ως τον γάμο της το 1903. Η Marian κράτησε κάποια από αυτά και τα υπόλοιπα τα πούλησε χωρίς να είναι γνωστό που κατέληξαν. Εξαιτίας της εκτεταμένης καταστροφης που υπέστην το σπίτι από το σεισμό του 1906 δεν είχε επισκευαστεί ολοκληρωτικά ως το θάνατο της Sarah και θεωρήθηκε πως δεν αξίζει πολλά, όμως αντιθέτως η καλλιεργήσιμη γη της έπαυλης ήταν πολύτιμη.  Το 1923 όμως ο John Brown μίσθωσε την έπαυλη με σκοπό να γίνει επισκέψιμη για το κοινό. Από τότε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επισκεφθεί την παράξενη έπαυλη της Sarah.

 

Το Winchester House θεωρείται από πολλούς στοιχειωμένο. Μπορείτε να μας αναφέρεται κάποια φαινόμενα στα οποία υπήρξαν μάρτυρες οι επισκέπτες ή το προσωπικό;

Μερικοί επισκέπτες και ξεναγοί έχουν αναφέρει πως έχουν δει σκιές να κινούνται σε διάφορα σημεία της έπαυλης. Άλλοι ισχυρίζονται πως έχουν ακούσει ήχους ή και φωνές που δεν μπορούν να εξηγήσουν. Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στους περισσότερους χώρους της έπαυλης όμως πολλοί ξεχωρίζουν το πιο μυστηριώδες δωμάτιο που δεν είναι άλλο από το “Séance room”. Σε αυτό το δωμάτιο η Sarah λέγεται πως έπαιρνε οδηγίες από τα πνεύματα για το πως να συνεχίσει με το χτίσιμο του σπιτιού. Όμως δεν έχουμε αποδείξεις ότι όντως αυτή ήταν η χρήση του δωματίου. Η δική μας στάση είναι να αφήνουμε τους επισκέπτες να αποφασίσουν εάν το σπίτι ήταν το αποτέλεσμα παρέμβασης πνευμάτων ή απλώς η δουλειά ενώς ενθουσιώδη αλλα ερασιτέχνη αρχιτέκτονα.