Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών

Πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι υπάρχει Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών, και ότι βρίσκεται μόλις 100μ. από τον σταθμό του Αγ. Ελευθερίου; Στους χώρους του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει περισσότερους από 400 αυθεντικούς μετεωρίτες και ιμπακτικής φύσεως πετρώματα που έχουν δημιουργηθεί από πρόσκρουση μεγάλων αστεροειδών στον πλανήτη μας. 

Σε μέγεθος μέχρι και 6.5 κιλών από την Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών, από Πλανητοειδείς και από Κομήτες που εμπεριέχουν αναγνωρισμένα σύνθετη οργανική ύλη και αμινοξέα φτιαγμένα στο διάστημα!!! Μετεωρίτες από την Σελήνη, τον Άρη και τον Ερμή μας διηγούνται την εκπληκτική ιστορία της δημιουργίας των Πλανητών και της ύπαρξης στο παρελθόν νερού και πιθανής ζωής στον Άρη...!!! Η θεματολογία των παρουσιάσεων στο Μουσείο γίνεται μέσω γιγαντοοθόνων, προτζέκτορα, τάμπλετ, διαδραστικού υλικού, μικροσκοπίου, κλπ. και αφορά τους Μετεωρίτες, τους Αστεροειδείς, την Αστρονομία και την Δημιουργία του Ηλιακού μας Συστήματος.

Ο υπεύθυνος του Μουσείου κ. Θεοδοσίου μας ξεναγεί στο χώρο και μας εξηγεί πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα, αλλά και λίγα λόγια για την συλλογή που φιλοξενεί.

 

Νίκος Αποστολόπουλος: Το Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών είναι το πρώτο που εγκαινιάστηκε στην Αθήνα. Θα θέλαμε να μας πείτε πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα, αλλά και λίγα λόγια για την συλλογή που φιλοξενεί.

Τάκης Θεοδοσίου: Η αρχική ιδέα υπήρχε στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια –αν όχι δεκαετίες από τότε σχεδόν που ξεκίνησα σοβαρά με την συλλογή μετεωριτών και επειδή ο χώρος που φιλοξενείται σήμερα η Aeroliths collection Theodossiou είναι ιδιόκτητος χώρος και με τα τρία διαφορετικά επίπεδα μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε πολλαπλά δια δραστικά δρώμενα για τους επισκέπτες του μουσείου, έπρεπε όμως να μπορέσει να υλοποιηθεί σαν ιδέα μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειας.

Ν.Α.: Στο χώρο του μουσείου διοργανώνονται βραδιές παρουσιάσεων, επιμορφωτικά σεμινάρια, πειράματα και διαδραστικές παρουσιάσεις και παιχνίδια. Πείτε μας μερικά λόγια για όλες αυτές τις διοργανώσεις.    

Τ.Θ.: Ναι στο χώρο του μουσείου μας αλλά και τα άλλα δύο επίπεδα μπορούν να διεξαχθούν πέρα από παρουσιάσεις στην αστρονομία, κοσμολογία, τους μετεωρίτες και το ηλιακό μας σύστημα και παρουσιάσεις βιβλίων, αστρονομικο-μουσικές βραδιές αλλά ακόμη και ομιλίες και να λειτουργήσουμε ουσιαστικά ως πολυχώρος πολιτισμού και επιμόρφωσης με μοναδικό για την χώρα μας εκπαιδευτικό υλικό αλλά και την μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργούνε οι 500 και πλέον σπάνιοι μετεωρίτες που εκτίθενται στο χώρο του μουσείου μας,

Ν.Α.: Πως έχει υποδεχθεί μέχρι σήμερα ο κόσμος το νεοσύστατο μουσείο μετεωριτών; Υπάρχει η ανταπόκριση που θα επιθυμούσατε;

Τ.Θ.: Ακριβώς επειδή έχουμε στην διάθεσή μας περίπου 220 τμ σε τρία επίπεδα, οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν σε πολλά από αυτά. Βέβαια η κύρια προσοχή μας έχει δοθεί στην Π.Ε & την Δ.Ε. και στα γκρουπ μαθητών στους οποίους και έχουμε βρει μεγάλο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για τις μοναδική επιστημονική γνώση & τις πληροφορίες που τους παρέχουμε μέσα από γιγαντοοθόνες, παιχνίδια και διαδραστικά δρώμενα με τους μετεωρίτες αλλά και το κυνήγι θησαυρού, που διεξάγεται σε εξωτερικό χώρο κοντά στο μουσείο μας.

Ν.Α.: Πως γίνετε η συλλογή των μετεωριτών, και σε ποιες περιοχές του κόσμου υπάρχει η μεγαλύτερη εύρεση υλικού;

Τ.Θ.: Ως μέλος του IMCA, που είμαστε παγκόσμια οργάνωση αναζητούμε μετεωρίτες σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτης μας  και όταν τους βρίσκουμε τους δίνουμε για ταξινόμηση και για έκθεση σε μουσεία και συλλέκτες κυρίως. Μετεωρίτες πέφτουν κάθε χρόνο – ανεξάρτητα από την  περιοχή - παντού στον πλανήτη μας και δε μένει παρά να γνωρίζουμε την περιοχή πτώσης , για να ξεκινήσουν μέλη της ομάδας μου την αναζήτηση και την απόκτηση ενός νέου μετεωρίτη , που μπορεί κάποιες φορές να μας αποκαλύψει και νέα επιστημονικά δεδομένα.

Ν.Α.: Υπάρχουν στην συλλογή σας ευρήματα που προέρχονται από τον Ελλαδικό χώρο;

Τ.Θ.: Ναι στην Aeroliths Collection Theodossiou υπάρχουν ιμπακτικά πετρώματα και μετεωριτικό υλικό από την σημαντικότερη περιοχή που έχουν πέσει μετεωροειδείς στον ελλαδικό χώρο. Τις λίμνες Ζερέλια στον Αλμυρό –Θεσσαλία όπου και με τα στοιχεία που έχει ανακαλύψει η ομάδα μου τα τελευταία 11 χρόνια , θα πρέπει να μιλάμε μετά βεβαιότητάς για δίδυμους κρατήρες μετεωριτικής προέλευσης.


Ν.Α.: Το μουσείο φιλοξενεί και ξένες συλλογές;

Τ.Θ.: Το μουσείο μας μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του είναι πλέον έτοιμο να δεχτεί συλλογές από παγκόσμιού φήμης συλλέκτες & από μουσεία μετά από συνεννοήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα και οι οποίες θα είναι ανοικτές φυσικά για το κοινό.

Ν.Α.: Ποιο είναι το πιο σημαντικό εύρημα που θα μπορέσει να θαυμάσει ο επισκέπτης του μουσείου;

Τ.Θ.: Θα μου ήταν δύσκολο να ξεχωρίσω ένα και μόνο μετεωρίτη –αφού υπάρχουν εξαιρετικά και πολύ σπάνια κομμάτια , όπως για παράδειγμα ο μεγαλύτερος μετεωρίτης που έχει έρθει από τον πλανήτη Άρη βάρους 14, 5 γραμμαρίων , καθώς και πολύ αντίστοιχοι σε βάρος ή και μεγαλύτεροι σεληνιακοί μετεωρίτες  -κάποιοι από αυτούς σε διατομή για να μπορεί κάνεις να παρατηρήσει το εσωτερικό τους. Για εμένα όμως προσωπικά πιστεύω ότι οι επεξεργασμένοι σιδηρομετεωρίτες από τα Ζερέλια αποτελούν ένα μοναδικό στοιχεία για την ίδια την ιστορία των αρχαίων προγόνων μας , αφού με τα στοιχεία που έχουμε ανακαλύψει, οι κάτοικοι της περιοχής της Θεσσαλίας , οι Μυρμιδόνες επεξεργάζονταν το μετεωριτικό σίδηρο και έφτιαχνα  όπλα και εργαλεία και τον μετέτρεπαν σε ατσάλι. Αυτό από μόνο του είναι μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο , καθ’ ότι γνωρίζω μέχρι σήμερα.

Ν.Α.: Πως καθορίζετε η αξία ενός μετεωρίτη (μέγεθος, παλαιότητα κτλ.), και ποια διαδικασία πρέπει να έχει προηγηθεί;

Τ.Θ.: Η Σπανιότητα & επιστημονική αξία του ίδιου του υλικού καθώς και η περιοχή που έχει βρεθεί παίζουν ρόλο αλλά η γενική διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη , έτσι ώστε η τιμή τους να ξεκινάει από μερικά  δολάρια το γραμμάριο και να ανεβαίνει στα μερικά χιλιάδες δολάρια σε σπάνιες περιπτώσεις.

Ν.Α.: Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα σας ότι το μουσείο διαθέτει εργαστήριο συντήρησης και επεξεργασίας μετεωριτικού υλικού. Θα μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για τις εργασίες που εκτελούνται στο χώρο σας; 

Τ.Θ.: Στο εργαστήριο του Ελληνικού Μουσείου Μετεωριτών γίνεται φυσικά συντήρηση των εκθεμάτων του μουσείου μας αλλά και υπάρχει η δυνατότητα αποστολής για αναγνώριση και  επίσημη ταξινόμηση πιθανού νέου  μετεωριτικού υλικού που έχει βρεθεί από ιδιώτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στον τομέα αυτό υπάρχει επίσης μοναδική εμπειρία για την χώρα μας.  Εδώ συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα παγκοσμίου φήμης κέντρα ταξινόμησης μετεωριτών και είμαστε το μοναδικό επίσημο δίκτυο στην χώρα μας που εγγυάται την σωστή αξιολόγηση & προσοχή των δειγμάτων που μας στέλνονται.

 Ν.Α: Υπάρχει κάποια υποστήριξη/ενίσχυση του μουσείου κρατική ή πανεπιστημιακή, ή στηρίζετε καθαρά σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες;

Το μουσείο μας στην παρούσα πρώτη φάση λειτουργίας του στηρίζεται ακόμη στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά είμαστε σε φάση αναζήτησης κυρίων χορηγών καθώς επίσης υπάρχουν πολύπλευρες συνεργασίες με κρατικά πανεπιστήμια στην χώρα μας αλλά και του εξωτερικού και με κορυφαίους παγκόσμιου φήμης πλανητικούς γεωλόγους , αστροφυσικούς και κοσμοναύτες , όπως και με το κίνημα της Παγκόσμιας Ημέρας Αστεροειδών., το οποίο και εκπροσωπούμαι στην Ελλάδα.

Ν.Α.: Εκτός από τη διοργάνωση βραδιών παρουσιάσεων στον κύριο εκθεσιακό χώρο του μουσείου, διοργανώνονται και ομαδικές εξορμήσεις για αστρονομικές παρατηρήσεις; Που θα μπορούσαν να απευθυνθούν όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν;

Τ.Θ.: Ναι φυσικά , διοργανώνουμε  εξορμήσεις για αναζήτηση μετεωριτών και για τηλεσκοπική παρατήρηση σε διάφορες περιοχές την χώρας μας αλλά και το εξωτερικό, όπως και για συνδυαστικά επιμορφωτικά δρώμενα για περισσότερες πληροφορίες καλό είναι να απευθυνθείτε στα τηλεφώνα του μουσείο μας 210 2011543 και μέσω εμαιλ στο meteoritesmuseum@gmail.com