Πύραυλοι εις τον ουρανόν της Ελλάδος - ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 6/9/1946

(διατηρείται η ορθογραφία της εποχής)

Στις 26 Φεβρουαρίου 1946 μια αναφορά από Φιλανδούς παρατηρητές για «κάτι» που πετούσε στον ουρανό σε μεγάλο υψόμετρο, θα αποτελέσει την απαρχή ενός φαινομένου που θα γίνει γνωστό με την ονομασία Ghost Rockets (πύραυλοι φαντάσματα).

 Σύντομα έγιναν περισσότερες αναφορές παρόμοιων παρατηρήσεων από τη Νορβηγία και ακόμη περισσότερες από τη Σουηδία. Ανεξήγητα φωτεινά αντικείμενα που έμοιαζαν στο σχήμα με πυραύλους ή φωτοβολίδες κινούνταν στον ουρανό, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, τρομοκρατώντας τους αυτόπτες μάρτυρες. Η Ελλάδα φυσικά δεν έμεινε στο περιθώριο…

 Εις σημερινάς δηλώσεις του προς τους αντιπροσώπους του τύπου ο Έλλην Πρωθυπουργός κ. Τσαλδάρης ανεκοίνωσεν ότι ιπτάμενοι πύραυλοι εθεάθησαν υπεράνω της Ελλάδος κατά τας τελευταίας ημέρας. «Εις πυραύλους – είπεν – εθεάθη εκτός από τους ιδικούς μας και από Βρεττανούς παρατηρητάς, διερχόμενος υπεράνω της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν εθεάθησαν υπεράνω άλλων μερών της Μακεδονίας. Εξ’ άλλου μέλος της ακολουθίας του κ. Τσαλδάρη, ανέφερε ότι οι πύραυλοι ούτοι παρετηρήθησαν την νύκτα της 1ης προς την 2αν Σεπτεμβρίου και είχον κατεύθυνσιν από βορρά προς νότον. Δεν είναι γνωστόν πόσοι ιπτάμενοι πύραυλοι διήλθον υπεράνω της χώρας, έχει όμως εξακριβωθή ότι ήσαν περισσότεροι του ενός. Ο υπουργός του Συντονισμού και προσωρινός των Εξωτερικών κ. Στ. Στεφανόπουλος, δεχθείς χθες την νύκταν τους αντιπροσώπους του ελληνικού και ξένου τύπου, προέβη εις τας ακολούθους ανακοινώσεις αναφερομένας εις τας ανωτέρω προς το πρακτορείον Ρώϋτερ δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Τσαλδάρη. «Η Κυβέρνησις, είπε ο κ. υπουργός, δια τηλεγραφήματος της προς τον ευρισκόμενον τότε εν Παρισίοις κ. Πρωθυπουργόν, ενημέρωσεν αυτόν επί της εμφανίσεως την νύκτα της 1ης Σεπτεμβρίου των πυραύλων, οι οποίοι εθεάθησαν εις ύψος 5-10 χιλιομέτρων υπεράνω της Θεσσαλονίκης και δεξιώτερα και ανατολικότερα της Δράμας ως και αλλού. Οι πύραυλοι εθεάθησαν υπό των διοικητών των εκεί ελληνικών μεραρχιών και των Αγγλικών αρχών. Έκτοτε δεν εσημειώθη επανάληψις των. Η Κυβέρνησις, ευθύς ως έλαβεν γνώσιν του πράγματος, διέταξε τας αρμοδίας αρχάς όπως εξακριβώσουν τον τόπον της προελεύσεως της εκτοξεύσεως. Αναμένομεν το πόρισμα των ενεργειών των.»