Πούμα Πούνκου: Ένα μυστήριο που μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τις πυραμίδες

Το αποτέλεσμα μια απίστευτης εφευρετικότητας των πρωτόγονων ανθρώπων, ή το προϊόν μιας ανώτερης δύναμης; 

Στην Βολιβία, 70 χιλιόμετρα δυτικά της Λα Παζ, απομονωμένα στα ψηλά βουνά των Άνδεων σε ένα έρημο οροπέδιο με υψόμετρο πάνω από 12.000 πόδια, στην ακμάζουσα πόλη Tiwanaku, βρίσκονται τα μυστηριώδη αρχαία ερείπια του Πούμα Πούνκου που τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών. Το όνομα σημαίνει «πόρτα της puma» και όπως γνωρίζουν οι αρχαιολόγοι, η Puma Punku ήταν μια ακμάζουσα αρχαία πόλη, που χρονολογείται περίπου στο 500 με 600 μ.Χ..

Η Tiwanaku επίσης είναι σημαντική στις παραδόσεις των Ίνκα, καθώς πιστεύεται ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δημιουργήθηκε ο κόσμος. Όμως το 1945, ο αρχαιολόγος Arthur Posnansky υποστήριξε ότι το Πούμα Πούνκου ήταν πολύ παλαιότερο. Εξετάζοντας τα ερείπια και πιστεύοντας ότι αρχικά ευθυγραμμίζονταν με τα αστέρια, χρονολόγησε τις κατασκευές έως και 15.000 π.Χ..    Σε αυτό το απομονωμένο μέρος του κόσμου λοιπόν στέκονται μερικές καταπληκτικές μεγαλιθικές πέτρινες κατασκευές, με κοψίματα ακριβείας, καθαρές ορθές γωνίες και εξειδικευμένους αρμούς. Αυτές οι μεγαλιθικές κατασκευές είναι από τις μεγαλύτερες στη γη, με μερικές να ζυγίζουν περισσότερο από εκατό τόνους και με μήκος μέχρι και οκτώ μέτρα. Οι φήμες συνεχίζουν να αυξάνονται και να υποστηρίζουν ότι αυτές οι μεγαλιθικές βαριές πέτρινες κατασκευές της Puma Punku κόπηκαν τόσο επακριβώς που η πολύ προηγμένη αρχαία τεχνολογία φαίνεται να είναι η μόνη εξήγηση για την τεχνική τους. 

Ο David Childress , συγγραφέας των Lost Cities and Ancient Mysteries of South America, σημείωσε ότι τα τεράστια κομμάτια από γρανίτη φαινομενικά διασκορπίστηκαν σαν μπλοκ παιχνιδιών για παιδιά, ενώ οι αρχαιολόγοι ακόμα μπερδεύονται από το τι ήταν η Πούμα Πούνκου και πώς φαινόταν. Ακόμα και σήμερα ο σκοπός αυτών των τεράστιων δομών δεν έχει εξηγηθεί. Οι παραδοσιακοί μελετητές πιστεύουν ότι αυτοί οι ογκόλιθοι από γρανίτη που βρέθηκαν στο Πούμα Πούνκου, σχηματίστηκαν με τα χέρια με πρωτόγονα πέτρινα εργαλεία. Αλλά ορισμένοι ερευνητές υποδεικνύουν ότι στην περίπλοκη λιθοδομή υπάρχουν αποδείξεις για τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας ακρίβειας. Τεχνολογία, ίσως, μιας απόκοσμης προέλευσης;