Το δαχτυλίδι του Σολομώντα

Ο μύθος για τα δώρα των αγγέλων στον βασιλιά Σολομώντα

Το δαχτυλίδι του Σολομώντα είναι ένα αρχαίο τεχνούργημα που ενθουσιάζει τη φαντασία των εραστών του μυστικισμού. Το Κοράνι μας λέει πως οι δαίμονες έκρυψαν κάτω από το θρόνο του Σολομώντα τα βιβλία της μαγείας που του επέτρεψαν να εξουσιάσει τους ανθρώπους, τα πνεύματα και τους ανέμους. Τα πνεύματα είχαν κατασκευάσει το θρόνο του βασιλιά. Στηριζόταν σε δύο ξαπλωμένα λιοντάρια και στην ράχη του είχε δύο αετούς. Όταν ο Σολομώντας πλησίαζε τον θρόνο, τα λιοντάρια άνοιγαν τα πόδια τους, ενώ μόλις καθόταν, οι αετοί κουνούσαν τα φτερά τους για να τον δροσίσουν.

Κατά την ισλαμική παράδοση, οκτώ άγγελοι του Θεού παρέδωσαν στον εβραίο βασιλιά μια πολύτιμη πέτρα, που όταν την έστρεφε προς τον ουρανό, μπορούσε να προστάξει τους αγγέλους και τους ανέμους να εκτελέσουν του θέλημα του.

Τέσσερις άλλοι άγγελοι του έδωσαν μια δεύτερη πέτρα, που αν την έβαζε πάνω στο κεφάλι του, μπορούσε να προστάξει κατά την θέληση του όλα τα ζωντανά πλάσματα της στεριάς και της θάλασσας.

Ένας άλλος άγγελος του χάρισε μια τρίτη πέτρα, που του έδινε τη δυνατότητα να χαμηλώσει τα βουνά, να ξεράνει τις λίμνες, να σηκώσει καινούργια βουνά και να δημιουργήσει νέες θάλασσες.

Τέλος, μια τέταρτη πέτρα του πρόσφερε τη δυνατότητα να επιβάλει τη θέληση του στον κόσμο των πνευμάτων, των καλών και των κακών, που κατοικούν ανάμεσα στη γη και τον ουρανό. Με αυτές τις τέσσερις υπέροχες πέτρες ο Σολομώντας έφτιαξε ένα δαχτυλίδι και εξουσίασε τον κόσμο.        

Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με την εμφάνιση και τον σκοπό του δαχτυλιδιού. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές του θρυλικού τεχνουργήματος, και κάθε μία από αυτές είναι μοναδική και μπορεί να αποδειχθεί αξιόπιστη.