Φαινόμενα που ζητάνε εξήγηση - ΤΑ ΝΕΑ 13 Αυγούστου 1996

Μία από τις πιο εντυπωσιακές έρευνες αναφέρεται σ΄ ένα φαινόμενο που σημειώθηκε στο Var της Γαλλίας το 1981. Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα ένας εργάτης βλέπει στον ουρανό ένα φωτεινό σημείο. Ακούει θόρυβο, πλησιάζει, βλέπει ένα ιπτάμενο δίσκο να προσγειώνεται και ν΄ απογειώνεται 30 δευτερόλεπτα μετά με αστραπιαία ταχύτητα.

Ένα μήνα αργότερα οι ερευνητές της SEPRA παρατηρώντας τα ίχνη του ΑΤΙΑ – ένα στέμμα διαμέτρου 2,5 μέτρων – καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ζύγιζε 3,5 με 5 τόνους, πως εγκατέλειψε στο έδαφος ρινίσματα μετάλλων και απανθρακωμένα προϊόντα, κι ότι η θερμοκρασία των αερίων που άφηνε πίσω του κυμαινόταν ανάμεσα στους 600 και τους 800 βαθμούς. Εν τω μεταξύ η βλάστηση στο μέρος εκείνο υπέστη πρόωρη γήρανση, που εξαφανίσθηκε όμως ένα χρόνο αργότερα. Δεν σημειώθηκε καμιά χημική επίδραση και καμιά καύση.

Σύμφωνα με το συμπέρασμα, επρόκειτο για ηλεκτρομαγνητικό φαινόμενο. Οφειλόμενο όμως σε τι; Άγνωστο. Μυστήριο, ανεξήγητο! «Θα μπορούσε ν΄ απαριθμήσει κανείς κι άλλα παρεμφερή ανεξήγητα φαινόμενα» λέει ο Ζαν Ζακ Βελάσκο από το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών. «Σαν επιστήμονες, όμως, δεν έχουμε το δικαίωμα ν΄ απορρίψουμε καμιά εικασία. Αντίθετα, εφαρμόζουμε ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της επιστήμης: τη συστηματική της αμφισβήτησης των πάντων».