Slender Man: Ένας Αστικός Μύθος Τρόμου και Μαχαιρωμάτων

2014 Wisconsin Η.Π.Α. Δύο 14χρονα κορίτσια μαχαιρώνουν 19 φορές μια συμμαθήτρια τους. Λίγη ώρα μετά περνάει από τον τόπο του εγκλήματος ένας ποδηλάτης αντικρίζοντας το αιματοβαμμένο σώμα του νεαρού θύματος και καλεί τις αρχές. Οι αρχές συλλαμβάνουν τις δύο 14χρονες σατανικές συμμαθήτριες και δηλώνουν πως το έκαναν για θυσία σε ένα τρομαχτικό ον. Το θύμα (Peyton Lautner) στάθηκε τυχερό και επέζησε αλλά αναφορές λένε πως μέχρι σήμερα

δεν είναι καλά στην ψυχολογία του. Οι θύτες (Morgan Geyser και Anissa Weier) καταδικάστηκαν σε ψυχιατρείο για 25 χρόνια. Ωστόσο ποιο ήταν αυτό το τρομαχτικό πλάσμα που το είχαν σαν αιτία της επίθεσης τα δύο κορίτσια; Πρόκειται για έναν επινοημένο «μπαμπούλα» με το χαρακτηριστικό όνομα Slender Man (Λεπτός Άνδρας), ο οποίος έκανε θραύση στο ίντερνετ. Ποια όμως είναι η προέλευση αυτού του μπαμπούλα και τι τον κάνει τόσο σατανικό;

Οι ρίζες του Slender Man

Ο Slender Man γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 2009 όταν στο φόρουμ της ιστοσελίδας www.somethingawful.com δημοσιεύθηκε μία φωτογραφία του χρήστη Victor Surge για τον διαγωνισμό: «Δημιουργήστε Μεταφυσικές Εικόνες». Οι συμμετέχοντες καλούνταν να δημιουργήσουν ένα τέρας. Το τέρας του Surge ήταν ένας αφύσικα λεπτός και ψηλός άνδρας ανάμεσα σε μια ομάδα παιδιών. Η online κοινότητα ενθουσιάστηκε και ο Slender Man πήρε παγκόσμια ανταπόκριση.

Η λεζάντα αυτής της φωτογραφίας είναι η εξής: «Δεν θέλαμε να πάμε, δεν θέλαμε να τους σκοτώσουμε»,1983, άγνωστος φωτογράφος, θεωρείται νεκρός».

Μια παρέα παιδιών παίζει και χαμογελάει στην κάμερα ενώ στο βάθος η ίδια φιγούρα που φαίνεται να φοράει ένα μαύρο κοστούμι μοιάζει να τα καλεί με τα πλοκάμια του που έχει απλωμένα. Στο πάνω μέρος δεξιά έχει μια πλαστή σφραγίδα βιβλιοθήκης. Στη λεζάντα έγραψε: Μια από τις 2 σωζόμενες φωτογραφίες που ανακτήθηκαν πριν από την πυρκαγιά της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Stirling (Texas). Τραβήχτηκε την ημέρα που 14 παιδιά εξαφανίστηκαν και απεικονίζει το πλάσμα γνωστό ως Slender Man. 1986, φωτογράφος Μαίρη Τόμας. Αγνοείται από τις 13 Ιουλίου

Περνούν 3 μέρες μετά την δημοσίευση φωτογραφιών στο forum και ο Surge γράφει μια ιστορία για τον Slender Man. Πρόκειται για μια σειρά με σημειώσεις ενός γιατρού ψυχιατρικής κλινικής ύστερα από εξαφάνιση 33 ασθενών και μελών του προσωπικού. Σύντομα οι υπόλοιποι χρήστες του forum, άρχισαν και αυτοί να δημοσιεύουν δικές τους φωτογραφίες, σχέδια και artworks του Slender Man και να γράφουν ιστορίες με παιδιά που εξαφανίζονται, φωτιές σε σχολεία και διάφορα άλλα horror περιστατικά. Για τους ενδιαφερόμενους αναγνώστες, η πηγή αυτού του thread 46 σελίδων βρίσκεται εδώ https://forums.somethingawful.com/showthread.php?threadid=3150591

Η εξέλιξη του Slender Man εντός και εκτός ίντερνετ

Στη συνέχεια όπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησαν εκατοντάδες βίντεο στο youtube για τον Slender Man (σκιτσάκια, μοντάζ, αναφορές θέασης/ύπαρξης κλπ) καθώς και έγινε επίκεντρο συζήτησης σε πολλά διάσημα forum τρόμου. Πολλοί επίσης ισχυρίζονταν ότι ο Slender Man δεν ήταν δημιουργία του Surge, αλλά οι πρώτες αναφορές σε εκείνον βρίσκονται σε παλιά Γερμανικά παραμύθια.

Πολλές εκδοχές του θρύλου λένε πως ο Slenderman θέλει να έχει στενές σχέσεις με παιδιά είτε για να τα γδάρει ζωντανά, είτε για να τα απαγάγει για τους δικούς του φρικτούς σκοπούς, είτε για να τα οδηγήσει στην άλλη πλευρά ως Άγγελος του Θανάτου. Λέγεται επίσης ότι έχει τις ικανότητες να γίνεται αόρατος όποτε το θελήσει, να αλλάζει το σχήμα και το μέγεθος του, να μετατρέπει τα χέρια του σε πλοκάμια μαύρου χρώματος για να σκορπίσει τρόμο και να ελέγχει το μυαλό ορισμένων ανθρώπων. Σκοπός του δεν είναι να βλάψει κάποιο άτομο άμεσα. Πρώτη του κίνηση είναι να παρακολουθεί τον στόχο του από μακριά και το θύμα να τον βλέπει απλώς για λίγα δευτερόλεπτα με την άκρη του ματιού του. Όταν το θύμα γυρίζει προς το μέρος του εκείνος χάνεται. Σιγά σιγά όμως αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο παράξενος αυτός άντρας τους πλησιάζει και αρχίζουν να έχουν παράξενες παρενέργειες όπως χιόνια όμοια με των παλιών τηλεοράσεων, να αρχίζουν να εμφανίζονται στο οπτικό τους πεδίο. Εκείνος ποτέ δεν κουνιέται όσο μένει στο οπτικό πεδίο του θύματος του, φαίνεται απλώς σαν να τηλεμεταφέρεται. Σκοπός του είναι να οδηγήσει το θύμα του στα όρια της τρέλας. 

Η πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του Slender Man

Από που άραγε εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης την ιδέα της δημιουργίας ενός από τα πιο γνωστά Creepypasta; Αυτό είναι ένα ερώτημα που νομίζω απασχολεί όλους όσους γνωρίζουν για αυτόν τον θρύλο, και για καλή μας τύχη το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί από τον ίδιο τον Surge. Όπως ο ίδιος δήλωσε σε μια συνέντευξη του, η έμπνευση που τον ώθησε στην γέννηση ενός πολλά υποσχόμενου ζωντανού θρύλου, ήταν οι θαυμάσιες ιστορίες του H.P. Lovecraft και του Stephen King, τα σουρεαλιστικά οράματα του William Burroughs και τα διάσημα horror video games Resident Evil και Silent Hill. Σαν άνθρωπος των Video Games σχεδόν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θαρρώ πως στο τελευταίο τον καταλαβαίνω πλήρως.

Ο Slender Man σε video games

Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν βιντεοπαιχνίδια τύπου Survival horror στα οποία ο παίκτης πρέπει να αποφύγει να πέσει στα χέρια του Slender Man. Τα δύο πιο γνωστά και επιτυχημένα είναι: Slender: The Eight Pages και Slender: The Arrival.

Ο Slender Man στη μεγάλη οθόνη

Ο Μάιος του 2018 είχε μια ευχάριστη έκπληξη για τους θριλερόφιλους, φέρνοντας στη μεγάλη οθόνη τον πρώτο επίσημο Χολιγουντιανό Slender Man. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Sylvain White, και στον ρόλο του Slender Man ο δίμετρος Ισπανός Javier Boter που ζυγίζει μόλις 56 κιλά. O Javier είναι μεγάλο κεφάλι στα θρίλερ με συμμετοχές σε πασίγνωστα θρίλερ όπως REC 2, The Conjuring 2, Mama, Insidious: The Last Key και πολλά άλλα.

Ο Slender Man σε μια πολύ παλαιότερη εποχή;

Υπάρχει μια ξυλογραφία ονόματι Der Ritter (Ο Ιππότης) η οποία χρονολογείται πως αποτελεί δημιουργία του 1540 από τον Γερμανό καλλιτέχνη Hans Lützelburger. Παρόλο που οι δουλειές του Hans ήταν γνωστές για τις ρεαλιστικές απεικονίσεις των ανθρώπων στα έργα του, υπήρχε κάτι το πολύ -πόσο μάλλον για εκείνη την εποχή- ασυνήθιστο στην εμφάνιση του πλάσματος. Έχει σκελετωμένο σώμα και πλέουν άκρα σαν τα πλοκάμια του Slender Man. Ένα ακόμα έργο του Hans Lützelburger είναι η δεύτερη κάτωθι εικόνα. Αν συγκρίνουμε το ύψος και τα μακρόστενα άκρα της οντότητας στα δεξιά, είναι παρόμοια με αυτήν στο προηγούμενο έργο του. Φαίνεται να προσπαθεί να απαγάγει ένα παιδί, γεγονός που συναντάμε και στις συνήθειες του Slender Man. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Hans εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 1543. Μήπως τα έργα του απεικόνιζαν κάτι που τον καταδίωκε; Κρίσιμο ερώτημα και δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ.

Είναι εντέλει ο Slender Man αληθινός η πρόκειται για απλά έναν μύθο;

Η απάντηση πιστεύω πως είναι ότι πρόκειται απλά για έναν μύθο για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι επειδή ο ίδιος ο δημιουργός έχει δηλώσει πως η δημιουργία του δεν βασίζεται καθόλου σε πραγματικά γεγονότα. Ας μπούμε όμως και στο δικό μου σκεπτικό. Προσωπικά ασχολούμαι πολύ με παραφυσικά και παράξενα γεγονότα αλλά δεν τα πιστεύω. Ενδεχομένως η προσωπική μου άποψη είναι πως ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να έχει την ανάγκη να δίνει ύπαρξη στην φαντασία του και να δημιουργεί διάφορες φαντασιώσεις με το κάθε τι που τον ενδιαφέρει. Αυτή η διαδικασία δίνει την ικανότητα να μπει η φαντασίωση στο υποσυνείδητο του ανθρώπινου νου και άμα φτάσει στα άκρα να οδηγήσει στην πίστη ύπαρξης των εκάστοτε φαντασιώσεων. Καλύτερο παράδειγμα ακραίων καταστάσεων αυτής της περίπτωσης; Τα 2 κορίτσια που αναφέρθηκα παραπάνω τα οποία έφτασαν στο στάδιο της τρέλας και έπραξαν έγκλημα.

Οι 2 νεανικές εγκληματίες που μαχαίρωσαν την συμμαθήτρια τους

Το θύμα της επίθεσης Peyton Lautner, που για καλή του τύχη επέζησε ωστόσο λέγεται πως μέχρι σήμερα δεν έχει ξεπεράσει αυτήν την εσωτερική πληγή από εκείνη την επίθεση.

Σύμβολα στην Αρχαία Αίγυπτο που μοιάζουν να απεικονίζουν τον Slender Man.