UFO ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ: PROJECT MAGNET ΚΑΙ PROJECT SECOND STORY

Μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να θεωρείται η πατρίδα των UFO, όμως αρκετές χώρες προβληματίστηκαν και δημιούργησαν προγράμματα για να ερευνήσουν το φαινόμενο εξαιτίας του φόβου για σοβιετικές εισβολές κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Μία από αυτές τις χώρες ήταν ο Καναδάς που για 45 χρόνια η καναδική κυβέρνηση ερευνούσε αγνώστων στοιχείων ιπτάμενα αντικείμενα (UFO). Αρκετά από τα τμήματα και τις υπηρεσίες της συνέλεξαν αναφορές από παρατήρησης UFO στον καναδικό εναέριο χώρο από το 1950 έως το 1995.

Αυτό που ξεκίνησε ως στρατιωτική ερώτηση τελικά έγινε επιστημονική. Από την αρχή, ωστόσο, η κυβέρνηση ήταν απρόθυμη να μελετήσει αυτό το θέμα. Αφιέρωσε λίγους πόρους σε αυτό, πιστεύοντας ότι τα UFO είναι φυσικά φαινόμενα ή προϊόντα «παραληρητικών» μυαλών. Αντίθετα, πολλοί Καναδοί πολίτες ήταν πρόθυμοι για πληροφορίες σχετικά με τα UFO. Οι πολίτες ξεκίνησαν τις δικές τους έρευνες και ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση. Το 1995, λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση σταμάτησε εντελώς τη συλλογή αναφορών. Από την πλευρά τους, οι λάτρεις των UFO συνέχισαν να ερευνούν το φαινόμενο.

Project Magnet και Project Second Story

Η σύγχρονη εποχή θεάσεων UFO ξεκίνησε το 1947. Στις 24 Ιουνίου, ο πιλότος Kenneth Arnold ανέφερε ότι είδε εννέα γυαλιστερούς ιπτάμενους δίσκους πάνω από το όρος Rainier στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Οι πρώτες μεταπολεμικές εμφανίσεις UFO του Καναδά έγιναν την ίδια χρονιά. Ο Ψυχρός Πόλεμος μόλις είχε ξεκινήσει. Η καναδική κυβέρνηση αρχικά ανησυχούσε ότι τα UFO θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια εάν αποδεικνυόταν ότι ήταν προηγμένη σοβιετική τεχνολογία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η κυβέρνηση ξεκίνησε δύο ξεχωριστά προγράμματα αφιερωμένα στα UFO. Και τα δύο προέκυψαν για λόγους ασφαλείας και για να κατευνάσουν την ανησυχία του κοινού. Το Project Magnet (1950–54) ήταν το πνευματικό τέκνο του Wilbert Smith, ενός μηχανικού ραδιοφώνου στο Τμήμα Μεταφορών. Ο Smith ανέλαβε το κομμάτι της έρευνας ώστε να προσδιορίσει εάν τα UFO πετούσαν χρησιμοποιώντας μαγνητική ενέργεια. Εκτόξευσε επίσης ένα μπαλόνι στον νυχτερινό ουρανό για να συγκεντρώσει πληροφορίες από τις αναφορές παρατηρητών και να ελέγξει την ακρίβειά τους. Τέλος, έχτισε ένα παρατηρητήριο UFO στο Shirley's Bay, μια περιορισμένη στρατιωτική τοποθεσία δυτικά της Οτάβα. Τα πειράματα του Smith ήταν ασαφή. Είχε επίσης φτάσει να πιστεύει ότι τα UFO ήταν εξωγήινα. Με αυτή, άρχισε να τραβάει κακή δημοσιότητα και έτσι το Υπουργείο Μεταφορών έκλεισε το Project Magnet. Η κυβέρνηση ήθελε να καθορίσει μια επίσημη θέση για τα UFO. Για το σκοπό αυτό, το Συμβούλιο Έρευνας και Άμυνας δημιούργησε το Project Second Storey (1952–54). Σε αυτή τι βραχύβια επιτροπή προέδρευσε ο Peter Millman, ένας αστρονόμος του Παρατηρητηρίου Dominion. Ο Millman ήταν δύσπιστος για τα UFO. Κατά τη γνώμη του, δεν ήταν εξωγήινης προέλευσης και το έργο ήταν χάσιμο χρόνου και πόρων. Η επιτροπή δεν ερεύνησε τυχόν παρατηρήσεις. Ενήργησε μόνο ως συμβουλευτικό όργανο. Λειτούργησε για να τυποποιήσει μια φόρμα παρατήρησης UFO. Προσπάθησε επίσης να απομυθοποιήσει τις θεάσεις ως τίποτα άλλο από εσφαλμένα φυσικά φαινόμενα, όπως οι μετεωρίτες . Το Project Second Storey κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα UFO, αν ήταν πραγματικά, «δεν επιδέχονταν επιστημονική έρευνα». Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών αποφάσισε ότι η Σοβιετική Ένωση πιθανότατα δεν ήταν υπεύθυνη για τα αντικείμενα. Τα UFO έγιναν τότε ένα επιστημονικό ερώτημα. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και μετά, το RCMP ήταν η κύρια υπηρεσία που ήταν υπεύθυνη για τη συλλογή εκθέσεων από μάρτυρες. Οι κυβερνητικοί επιστήμονες, ωστόσο, ήταν απρόθυμοι να ασχοληθούν με το θέμα. Οι περισσότερες αναφορές αρχειοθετήθηκαν και ξεχάστηκαν.

Πολιτική Αντίδραση

Οι πολίτες σε όλη τη χώρα έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τα UFO. Πολλοί έγραψαν επιστολές στην κυβέρνηση ζητώντας πληροφορίες. Αυτά τα αιτήματα κυμαίνονταν από ευγενικά, έως παράξενα, απαιτητικά και εχθρικά. Οι πολίτες ήθελαν να μάθουν τι ήταν τα UFO. Ρώτησαν επίσης εάν τα UFO αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια και τι κάνει η κυβέρνηση για αυτά. Κάποιοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση για συγκάλυψη, εμπλέκοντάς την σε θεωρίες συνωμοσίας. Υπήρχαν εκείνοι που ισχυρίστηκαν ότι είδαν ένα UFO και ήταν πεπεισμένοι ότι ήταν εξωγήινα αντικείμενα. Κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν ότι τέτοιες ιδέες ήταν ανοησίες και διαβεβαίωσαν τους πολίτες ότι δεν υπήρχε τίποτα να φοβηθούν. Πολλοί πολίτες νόμιζαν ότι η κυβέρνηση τους έδινε ψεύτικες πληροφορίες και ήταν διπρόσωπη και ανέλαβαν να ερευνήσουν τα UFO οι ίδιοι. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950, οι άνθρωποι δημιούργησαν λέσχες UFO. Συναντιόντουσαν σε σπίτια, ξενοδοχεία, αίθουσες εκκλησιών και αμφιθέατρα για να κάνουν εικασίες και να ανταλλάξουν απόψεις για τα αντικείμενα. Για παράδειγμα, ο Wilbert Smith (του Project Magnet) δημιούργησε το Ottawa Flying Saucer Club. Άλλοι δημιούργησαν το Vancouver Area Flying Saucer Club, το οποίο φιλοξένησε εξέχοντες ουφολόγους και διένειμε ηχογραφήσεις των ομιλιών τους. Μαζί με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, αυτού του είδους τα κλαμπ ήταν ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα UFO. Κάποιοι πολίτες προχώρησαν ακόμη παραπέρα. Δημιούργησαν ομάδες έρευνας UFO για να μάθουν ποια ακριβώς ήταν τα αντικείμενα. Πολλές από αυτές τις ομάδες υπήρχαν από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 1980. Στο Scarborough του Οντάριο, υπήρχε η καναδική επιτροπή διερεύνησης εναέριων φαινομένων. Μια ομάδα που ονομάζεται Canadian UFO Research λειτούργησε στην Oshawa του Οντάριο. Ο Γουίνιπεγκ της Μανιτόμπα είχε τον Καναδικό Οργανισμό Έρευνας Εναέριων Φαινομένων. Στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ υπήρχε η Ομάδα Μελέτης των UFO. Αυτές οι ομάδες συνήθως ασκούσαν πιέσεις στην κυβέρνηση για περισσότερη δράση και αποκάλυψη πληροφοριών. Μερικές φορές άσκησαν πιέσεις για πόρους για τη διεξαγωγή ερευνών.

Πρόσβαση στις πληροφορίες

Ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, η έρευνα μετατοπίστηκε στους λάτρεις των UFO. Πριν από αυτό το διάστημα, οι πολίτες ενδιαφέρονταν για το τι ήταν τα UFO και ποιος (ή τι) τα χειριζόταν. Στη συνέχεια, οι πολίτες άρχισαν να αποδοκιμάζουν το κυβερνητικό απόρρητο γενικότερα. Οι ομάδες έρευνας για τα UFO ζήτησαν περισσότερη κυβερνητική διαφάνεια σε μια εποχή που ο νόμος περί επίσημων μυστικών περιόριζε σοβαρά τα έγγραφα που μπορούσαν να έχουν πρόσβαση. Οι πολίτες ήθελαν καλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες, ώστε να μπορούν να συλλέγουν και να αναλύουν οι ίδιοι τις αναφορές UFO. Αυτοί οι ερευνητές πολίτες δεν εμπιστεύονταν πλέον την κυβέρνηση για να εκτελέσει το έργο. Αυτή η άποψη δεν περιοριζόταν σε εκείνους που πίστευαν ότι η κυβέρνηση είχε εμπλακεί σε μια συνωμοσία για να κρύψει την αλήθεια για την επίσκεψη εξωγήινων. Μερικοί πολίτες απλώς θεώρησαν ότι οι έρευνες για τα UFO θα μπορούσαν να διεκπεραιωθούν καλύτερα από αφοσιωμένους ερασιτέχνες, μέσω ενός είδους επιστήμης των πολιτών. Το 1983, ο νόμος για την πρόσβαση στις πληροφορίες τέθηκε σε ισχύ. Οι ερευνητές των UFO άρχισαν να υποβάλλουν επίσημα αιτήματα για πληροφορίες. Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση δεν έκρυβε καμία τεκμηρίωση για εξωγήινους. Στην πραγματικότητα, οι μόνες πληροφορίες που αποκρύπτονταν ήταν προσωπικά στοιχεία όπως τα ονόματα και οι διευθύνσεις μαρτύρων. Εκείνοι που υπέβαλαν αιτήματα έλαβαν έγγραφα όπως αναφορές παρατήρησης, αλλά ποτέ καμία απόδειξη επίσκεψης UFO. Η απουσία τέτοιων αποδείξεων δεν πτόησε πολλούς πολίτες από τις έρευνές τους. Το 1995, λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της σταμάτησαν να συλλέγουν αναφορές εντελώς. Αυτό σήμαινε ότι οι λάτρεις των UFO και οι μάρτυρες άρχισαν να στρέφονται αντ 'αυτού σε αστικές έρευνες για να αναφέρουν τις εμφανίσεις τους. Μια τέτοια έρευνα είναι ο οργανισμός Ufology Research που εδρεύει στο Γουίνιπεγκ , ο οποίος παράγει την ετήσια Canadian UFO Survey. Μια ψηφιοποιημένη συλλογή των εγγράφων UFO της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο Library and Archives Canada .

Τρεις φυσικές περιπτώσεις

Τρεις αναφορές UFO από το έτος 1967 ήταν ιδιαίτερα ασυνήθιστες. Προκάλεσαν κάποια ανησυχία ακόμη και από τη σκεπτικιστική καναδική κυβέρνηση.

Περιστατικό Falcon Lake

Μια υπόθεση που κέντρισε το ενδιαφέρον του στρατού και η οποία θεωρείται από τις καλύτερες αναφορές 2ου τύπου που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, είναι η υπόθεση του  Stephen Michalak. Ο Michalak εντόπισε ένα περίεργο αντικείμενο κοντά στο Falcon Lake, του Manitoba στο Καναδά, 75 χιλιόμετρα βόρεια από τα σύνορα με την Αμερική. Ο Michalak ήταν μηχανικός και μετανάστης από την Πολωνία, από τον καιρό του πόλεμου. Το 1967 έψαχνε για κοιτάσματα αργύρου και μετάλλων σε μια απομακρυσμένη περιοχή, λίγα χιλιόμετρα από την εθνική οδό. Κάποια στιγμή που έκανε διάλλειμα είδε ένα αντικείμενο με ασημένιο χρώμα και διάμετρο 12 μέτρων σε σχήμα δίσκου και το οποίο προσγειώθηκε σε ένα λόφο αρκετά κοντά του. Είχε δυνατά φώτα ψηλά στο θόλο. Ύστερα από λίγη ώρα άνοιξε μια μικρή πλαϊνή πόρτα από την οποία επίσης έβγαινε φως. Εκείνη την στιγμή σκέφτηκε ότι ίσως πρόκειται για κάποιο μυστικό σκάφος πιθανόν των Αμερικανών, το οποίο είχε κάνει αναγκαστική προσγείωση. Πλησίασε το αντικείμενο και φώναξε «τι πάθατε, χάλασε το μυστικό σκάφος;» Πριν από αυτό είχε ακούσει φωνές από το άνοιγμα και νόμισε ότι ήταν άνθρωποι. Αλλά μόλις μίλησε σταμάτησαν. Ο Michalak ο οποίος μίλαγε πολλές γλώσσες νομίζοντας ότι δεν είναι Αμερικανοί μίλησε Ρωσικά αλλά και πάλι δεν πήρε απάντηση. Πλησίασε το άνοιγμα και έβαλε το χέρι του πάνω στο σκάφος. Φορούσε πλαστικά γάντια για να σκάβει στο πέτρωμα αλλά η θερμοκρασία ήταν αρκετά υψηλή και τραβήχτηκε αμέσως. Η πόρτα έκλεισε, το αντικείμενο ανυψώθηκε και άρχισε να περιστρέφετε μέχρι που κάποιο είδος εξάτμισης στράφηκε προς το μέρος του όπου βγήκε ζεστός αέρας και το όχημα απογειώθηκε. Ο αέρας ήταν τόσο ζεστός που τα ρούχα του πήραν φωτιά. Τα πέταξε στο χώμα και προσπάθησε να τα σβήσει χτυπώντας τα με τα πόδια του. Αλλά τον έπιασε ναυτία και πόνος. Είχε εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού και αποφάσισε να πάει στο νοσοκομείο όπου έφτασε λίγες ώρες αργότερα. Οι γιατροί περιποιηθήκαν τα τραύματα του αλλά δεν καταλάβαιναν τα άλλα συμπτώματα του. Είχε ζαλάδες εμετούς και γενική αδυναμία. Νομίζοντας ότι είναι μυστικό σκάφος σκέφτηκε να ειδοποιήσει τις αρχές. Όταν μαθεύτηκε η ιστορία του διαδόθηκε αμέσως στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο και ερευνήθηκε όσο λίγες περιπτώσεις στην Β. Αμερική. Στην περιοχή βρέθηκαν ραδιενεργά δείγματα εδάφους.

Έχουμε μια εκπληκτική ιστορία που ενισχύεται από στοιχεία, δείγματα του εδάφους, τα εγκαύματα στο σώμα του καθώς και από την μαρτυρία των ειδικών. Επομένως είναι μοναδική περίπτωση επαφής ανθρώπου με UFO που συνοδεύτηκε από τον τραυματισμό του. Αν είναι απάτη είναι η πιο καλοστημένη και με τα πιο εκπληκτικά στοιχεία που καταγράφηκε ποτέ. Η υπόθεση Michalak  δεν επιλύθηκε ποτέ και ακόμα και σήμερα μέρος του φακέλου είναι απόρρητο και θεωρείται κρατικό μυστικό από την Εθνική Άμυνα.     

Κύκλοι καλλιεργειών Duhamel

Κατά τη διάρκεια μιας βροχερής νύχτας τον Αύγουστο του 1967, μια σειρά από κύκλους σε καλλιέργειες (τα γνωστά αγρογλυφικά) εμφανίστηκαν μυστηριωδώς στο χωράφι ενός αγρότη στο Duhamel της Αλμπέρτα. Ο τοπικός Τύπος ειδοποιήθηκε αμέσως, ακολουθούμενος από μια λέσχη UFO στο Έντμοντον και στη συνέχεια τα εθνικά μέσα ενημέρωσης. Ένας επιστήμονας από μια κοντινή στρατιωτική εγκατάσταση ερεύνησε, βρίσκοντας το χωράφι ποδοπατημένο από «επισκέπτες». Τα έξι αγρογλυφικά φαινόταν να περιέχουν σημάδια πέλματος σαν από ελαστικό, αλλά μόνο σε μικρά τμήματα των κύκλων. Παρόλα αυτά, ο επιστήμονας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κύκλοι δεν ήταν φάρσα. Στο τέλος, ο επιστήμονας παραδέχτηκε ότι τα σημάδια φάνηκαν σαν να δημιουργήθηκαν από αεροσκάφος που αιωρείται, αλλά δεν μπορούσε να ολοκληρώσει την έρευνα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Συντριβή Shag Harbour

Τα γεγονότα της χρονιάς κορυφώθηκαν τον Οκτώβριο του 1967 με μια συντριβή στο ψαροχώρι Shag Harbour της Νέας Σκωτίας. Κοντά στα μεσάνυχτα, το τοπικό RCMP έλαβε αρκετές κλήσεις για ένα σκάφος που συνετρίβη στο λιμάνι. Το σκάφος έκανε ένα σφύριγμα και ένα φλας καθώς χτυπούσε, και στη συνέχεια επέπλεε στην κορυφή του νερού για αρκετά λεπτά. Κάποιοι μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και αξιωματικοί του RCMP, θυμούνται ότι είδαν αστραφτερό κίτρινο αφρό να το περιβάλλει. Πριν προλάβει ένα σκάφος να φτάσει στο σκάφος, βυθίστηκε κάτω από το νερό. Μια ομάδα καταδύσεων ερεύνησε το λιμάνι αλλά δεν μπόρεσε να βρει στοιχεία για συντρίμμια. Όπως οι αναφορές Duhamel και Falcon Lake, η υπόθεση Shag Harbor παραμένει άλυτη.