Ίων Πανίδης: Το Αίνιγμα των ΑΤΙΑ - Τα Πρώτα Βήματα της UFOλογίας στην Ελλάδα

Η διασύνδεση του έργου παλαιότερων ερευνητών, σύγχρονων ευρημάτων και νέων υποθέσεων, είναι μια πρόκληση για κάθε νέο ερευνητή και γι΄ αυτό το λόγω η εξέταση της ερευνητικής προσπάθειας τους στο χώρο της εναλλακτικής αναζήτησης μπορεί να αποφέρει μια σειρά από ευεργετήματα που είναι καταστροφικό να αγνοούνται. Όταν μάλιστα αυτοί οι ερευνητές είναι αυτοί που πέτυχαν να δημιουργήσουν τις πρώτες ομάδες έρευνας εδώ και 60 σχεδόν χρόνια, σκορπώντας τον ενθουσιασμό στα ανήσυχα μυαλά της χώρας μας, τότε η αξία της έρευνας τους είναι ζωτικής σημασίας.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι και ο Ίων Πανίδης που αν και μικρός σε ηλικία θεωρείται από τους παλιούς ερευνητές του χώρου. Δίπλα σε ανθρώπους όπως ο Ποδότας, ο Αικατερινίδης, ο Σαραγάς, ο Φουράκης, ο Μπαλάνος και πολλούς ακόμα, άρχισε να μελετά, να ψάχνει, και να εμπλουτίζει τις γνώσεις του, και όλοι μαζί «οργώσανε» την χώρα, μιλήσανε με κόσμο, φωτογραφίσανε, βιντεοσκοπήσανε, καταγράψανε, και έγιναν μια διαρκή πηγή έμπνευσης  και προόδου για όλους μας, αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, σε αντίθεση με τους βολεμένους στην άνεση του σπιτιού τους σημερινούς «ερευνητές» ουφολόγους - Νίκος Αποστολόπουλος

1.      Ίωνα, θέλουμε να σε ευχαριστήσουμε που δέχτηκες να μας παραχωρήσεις αυτή τη μικρή συνέντευξη για το περιοδικό Unlocking the Truth. Είσαι από τους «παλιούς» ερευνητές που ασχολήθηκαν με το φαινόμενο των ΑΤΙΑ, έχεις μεγάλη εμπειρία και γνώσεις πάνω στο θέμα, και θέλω να σου κάνω μια πολύ «απλή» ερώτηση: Είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν ή υπάρχει ζωή και αλλού;

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την τιμή που μου κάνετε. Η αλήθεια είναι ότι ανήκω όπως λέτε στην «παλαιά» φρουρά των ερευνητών του «ανεξήγητου» αν και τα τελευταία χρόνια, όπως και οι υπόλοιποι ερευνητές της γενιάς μου, έχουμε απομακρυνθεί πολύ από τις δημόσιες εμφανίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όσον αναφορά στην πρώτη λοιπόν ερώτηση, παλαιότερα είμαστε κάποιοι ελάχιστοι που πρεσβεύαμε ότι δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν. Αργότερα και η Εθνική Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος (NASA) με το πρόγραμμα αναζήτησης ευφυούς ζωής στο Σύμπαν του οποίου είμαι και συνεργάτης, στην εισαγωγή στο επίσημο έντυπο της αναφέρει ότι όπως έχουμε ένα χωράφι που έχει πολλά σπαρτά έτσι και στο σύμπαν δεν μπορεί να υπάρχει μόνο ένας πλανήτης με ευφυή ζωή. Όπως έχουν κοινοποιήσει στους συνεργάτες τους τα τρία βασικά πρωτόκολλα:

1.            Σε περίπτωση ανίχνευσης ύποπτου εξωγήινου σήματος, λάβετε μέτρα για να επιβεβαιώσετε ότι είναι πραγματικό.

2.            Κάντε γνωστή την ανακάλυψη - σε όλους.

3.            Μην αναλάβετε να διαβιβάσετε μια απάντηση χωρίς προηγουμένως να συμβουλευτείτε τη διεθνή κοινότητα.

Σήμερα όμως πιστεύω ότι οι λίγοι είναι αυτοί που πρεσβεύουν ότι τελικά είμαστε μόνοι στο Σύμπαν. Δηλαδή οι αριθμοί έχουν αντιστραφεί!

2.     Πότε ασχολήθηκες για πρώτη φορά με το φαινόμενο των ΑΤΙΑ, υπήρξε κάποιο γεγονός που σε οδήγησε εκεί;

Πρώτη φορά ασχολήθηκα σε πολύ μικρή ηλικία. Σχεδόν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στη σχολική περίοδο των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, παρατηρούσα τα άστρα, τους ουρανούς, μάζευα διάφορα δημοσιεύματα από περιοδικά και εφημερίδες της εποχής. Ήταν όμως και μια εποχή που είχε αρκετή έξαρση η τεχνολογία, η γνώση του ανθρώπου για το διάστημα, η τεχνολογική εξέλιξη αλλά και οι αναφορές για θεάσεις UFO παγκοσμίως! Τότε πίστευα βαθιά μέσα μου ότι ο προορισμός του ανθρώπου δεν μπορεί να είναι η φυλακή της Γης μας, αλλά το άπειρο σύμπαν! Εκεί έξω πίστευα ότι υπάρχουν αδέρφια μας, ξαδέρφια μας και άγνωστες μορφές ζωής. Ήταν η εποχή που ήρθε μετά την πρώτη έξοδο του ανθρώπου στο διάστημα και η προσεδάφιση στο φεγγάρι. Ήταν η εποχή που κυκλοφόρησαν παγκοσμίως τα πρώτα έργα για εξωγήινους όπως το «ΕΤ ο Εξωγήινος» και το «Ζουν Ανάμεσά μας» και ακολούθησε το «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου». Ήταν η εποχή τους STAR TREK! Βέβαια το ότι είχα δει και ένα φλεγόμενο αντικείμενο να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον ουρανό της Κορινθίας ένα καλοκαίρι και περίμενα να δω στις ειδήσεις ότι κάποιο αεροπλάνο έπιασε φωτιά, κάτι που δεν είδαμε ποτέ, ίσως έπαιξε και αυτό τον ρόλο του στην ενίσχυση του να πιστεύω ότι κάτι αλλόκοτο ήταν αυτό που είχα δει με όλη την παρέα μου τότε!

3.     Τι θυμάστε από την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα εκείνα τα χρόνια σχετικά με την έρευνα των ιπτάμενων δίσκων;

Εκείνη την εποχή βέβαια, αν μιλούσες για ΑΤΙΑ στον ουρανό ή για ύπαρξη εξωγήινης ζωής ήσουν αιρετικός, αντίχριστος, φαντασμένος, βλάξ!  Άλλοι μπορεί να σε χλεύαζαν αλλά υπήρχαν και αυτοί που σε κοίταζαν παράξενα ως τρελό ή ακόμα και σε φοβόντουσαν σαν να έχεις κάτι το κακό μέσα σου. Λίγο αργότερα ξεκίνησε ένα γιγαντιαίο «κύμα» παγκοσμίως, έτσι και στην Ελλάδα, και κατακλύστηκε η αγορά από βιβλία, περιοδικά, ειδήσεις σχετικά με το θέμα. Οι άνθρωποι άρχισαν να μελετούν, να ψάχνουν, να πηγαίνουν σε ομιλίες. Άλλοι οργανώθηκαν και γεννήθηκαν οι πρώτες ερευνητικές ομάδες. Άλλες ερευνούσαν και στην ύπαιθρο, ενώ άλλες περιορίζονταν σε συζητήσεις. Οι γνώσεις μας άρχισαν να εμπλουτίζονται ενώ άρχισαν να μας έρχονται και τα πρώτα ξενόγλωσσα περιοδικά. θυμάμαι που πηγαίναμε σε κάποια ειδικά πρακτορεία στην Ομόνοια για να τα προμηθευτούμε! Μάθαμε για αναφορές κακοποιήσεων ζώων από ΑΤΙΑ, μάθαμε για απαγωγές ανθρώπων, για εμφυτεύματα που τοποθετήθηκαν σε αυτούς, για αναδρομές που γίνονταν και θυμόντουσαν τα θύματα τις εμπειρίες τους και τις περιέγραφαν, για την προσπάθεια υπηρεσιών να συγκαλύψουν γεγονότα, και για πολλά άλλα. Το σημαντικότερο είναι ότι οργανωθήκαμε. Μέσα από τις πληροφορίες αυτές αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα και την παρακαταθήκη που μας άφησαν οι προγονοί μας μέσα από τα έργα τους υλικά ή άυλα!  Ο Έλλην νους μεγαλούργησε! Άρχισε να λύνει γρίφους, να κολλάει τα κομμάτια του παζλ και να αποκτάμε όλοι μαζί μια εικόνα της δική μας αντίληψης για την «ΑΛΗΘΕΙΑ» που, κατά την εκτίμησή μου, σήμερα ο χρόνος μας έχει δικαιώσει. Βγήκαμε μπροστά, στα κανάλια της τηλεόρασης, στα ραδιόφωνα, και τότε έγινε κάτι ακόμα πιο μαγικό! Τα στόματα άνοιξαν, αρχίσαν να μας καλούν από όλη την Ελλάδα και να μας λένε τις δικές τους ιστορίες, εμπειρίες, και να μας στέλνουν φωτογραφικό και εμπράγματο υλικό. Εκεί λοιπόν κληθήκαμε να ξεχωρίσουμε τους ανθρώπους που όντως είχαν μια αληθινή ιστορία από αυτούς που είτε μας ενέπαιζαν είτε είχαν αρκετά εξελιγμένη φαντασία.

4.      Ποια ήταν η μεθοδολογία που ακολουθήσατε στις έρευνες σας όταν ξεκινήσατε;

Αναγκάστηκα να έχω την τιμή και την χαρά συνάμα να πάρω την πρωτοβουλία να σχεδιάσω μια μεθοδολογία στην έρευνα και στην καταγραφή όλων των πληροφοριών και περιστατικών που ερευνούσαμε με βάση την μέχρι τότε γνώση και ανάλυση που είχαμε. Κάτι που σήμερα έχει εξελιχθεί ακόμη πιο πολύ.

Α. πρώτα επικοινωνούσαμε με τον άνθρωπο που είχε κάτι να μας πει και κάναμε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούσε τις βασικές περιγραφές.

Β. Μετά αν υπήρχε λόγος οργανώναμε μια επιτόπια έρευνα με αρκετό από τον ειδικό εξοπλισμό που διαθέταμε την εποχή εκείνη όπως για παράδειγμα μέσα απεικόνισης, μετρήσεις μεγεθών, ίχνη ραδιενέργειας με gayger, φασματογράφο, φωτογράφιση υπερύθρων, θερμική φωτογράφιση, ηλεκτρομαγνητικό πεδιόμετρο και άλλα.

Γ. Συμπλήρωση ερωτηματολογίου που αφορούσε θερμοκρασία περιβάλλοντος, συνθήκες ουρανού π.χ. συννεφιά, βροχή, κλπ. Μέχρι και ερωτήσεις παγίδες που μπορούσαμε να ελέγξουμε αν ο «μάρτυρας» του περιστατικού μας λέει κάτι που δεν μπορεί να συνυπάρξει με κάτι άλλο, η αν φάσκει και αντιφάσκει! Πολλές από τις ερωτήσεις απέκλειαν την ισχύ κάποιων άλλων δεδομένων αυτόματα. Σε αυτό το σημείο δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα όπως καταλαβαίνετε γιατί το θέμα είναι λεπτό. Πάντως έχουμε τον τρόπο να αξιολογούμε τις καταστάσεις και τους «μάρτυρες» που περιέρχονται στην δική μας ερευνητική επιστασία. Όπως βλέπεται μιλώ στον πληθυντικό γιατί ποτέ δεν ήμουν μόνος. Παλαιότερα όσο ήταν ενεργός ο ΣΕΣΕΠ (Σύλλογος Έρευνας Σύμπαντος και Εξωγήινων Πολιτισμών) βρισκόμουν εκεί με τους παλαιούς, όπως για παράδειγμα Ποδότας, Αικατερινίδης, Μπονάτσος, Καρποδίνης, Σαραγάς, Robert Williams, και πολλοί άλλοι φίλοι. Επίσης είχα την τιμή να συνοδοιπορήσω και να μάθω και από άλλους παλαιούς όπως για παράδειγμα ο Φουράκης, ο Γκίολβας, ο Πάλμος, ο Μπαλάνος και ζητώ συγνώμη που είναι αδύνατο να αναφέρω και τους υπόλοιπους φίλους, αλλά είναι πολλοί! Σήμερα συνοδοιπόροι στην έρευνα είναι οι φίλοι που ονομάζονται ΑΟΡΑΤΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ, όπως και ο τίτλος της εκπομπής μου!

5.     Τις τελευταίες δεκαετίες το φαινόμενο των ΑΤΙΑ είχε περάσει στο παρασκήνιο και δεν ήταν πλέον τόσο διαδεδομένο όσο παλαιότερα. Θεωρείς ότι έγιναν λάθη από ερευνητές της γενιάς σας που οδήγησαν στην πτώση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων σχετικά με την έρευνα των ΑΤΙΑ;

Διαφωνώ με αυτή την άποψη! Το φαινόμενο των ΑΤΙΑ είναι πιο διαδεδομένο από ποτέ! Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι υπάρχει έρευνα, απλά σήμερα είναι πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Απλά η δουλειά που έπρεπε να γίνει τότε και όλα γίνονταν μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας έγινε! Ο κόσμος μας έμαθε και ξέρει πλέον που θα απευθυνθεί. Αυτό συνεχίζεται έως και σήμερα. Τώρα η πτώση των πωλήσεων στον χώρο των περιοδικών οφείλεται σε τρεις παράγοντες που μπορώ να σας τους πω. Πρώτος παράγοντας είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των κινητών που έχουν άμεση πρόσβαση από εκεί σε πληροφορίες. Άσχετα αν ο κόσμος ούτε μπορεί να αξιολογήσει την αξιοπιστία ούτε την ποιότητα. Ο δεύτερος λόγος είναι η οικονομική κρίση. Ο πιο βασικός όμως κατά την ταπεινή μου άποψη είναι η έλλειψη πρωτογενούς υλικού πληροφοριών και περιστατικών στην ύλη τους καθώς οι ερευνητές οι οποίοι κάνουν και πολλά έξοδα σε εξοπλισμό, μετάβαση, διαμονή κλπ. δεν πληρώνονται για αυτά αλλά οι εκδότες θέλουν μόνο το τελικό άρθρο σε μια πενιχρή τιμή. Οπότε δεν δίδονται πλέον τα δεδομένα! Στο ραδιόφωνο είχα πάντα εκπομπές τα τελευταία 20 χρόνια περνώντας από τον ΑΙΓΑΙΟ FM, ATLANTIS, ΚΑΝΑΛΙ 1 ΠΕΙΡΑΙΑΣ, SPORT FM, ROK FM, και σήμερα τα τελευταία 3 χρόνια ELLADA FM 94.3. Υπάρχει πολύς κόσμος που είτε μας ακολουθεί χρόνια είτε μας ανακαλύπτει σήμερα! Η τηλεόραση από την άλλη σπάνια ενδιαφέρεται πραγματικά για ένα θέμα. Κυρίως επιθυμεί την αύξηση των αριθμών τηλεθέασης το οποίο θέλει να πετύχει αρχικά αλλοιώνοντας το θέμα και τα πεπραγμένα, και πολλές φορές καταλήγουν με ευγενικούς χλευασμούς! Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι καθαρά οικονομικοκεντρικός. Και στο κανάλι μου στο YouTube 01 maze και στην ραδιοφωνική εκπομπή η ροή νέων συνδρομητών και ακροατών είναι αμείωτη. Λαμβάνω μηνύματα στήριξης από τον κόσμο και βλέπω τον ενθουσιασμό του. Βέβαια η θεματολογία και οι καλεσμένοι ποικίλουν.

6.    Δεδομένης της μακράς και παραγωγικής έρευνας σου πάνω στο θέμα των ATIA, τι σε έχει εκπλήξει περισσότερο; Παρομοίως, τι σε έχει απογοητεύσει περισσότερο;

Αυτό που με έχει εκπλήξει περισσότερο στον τομέα της έρευνας είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βιώσει εμπειρίες και δεν έχουν ή είχαν το θάρρος, την δύναμη και την ελευθερία αν θες, λόγο του φόβου της κατακραυγής από το περιβάλλον τους, να τις μοιραστούν παρά μόνο μαζί μας διότι εμείς και τους ακούμε και τους κατανοούμε. Από την άλλη αυτό που μου έχει προκαλέσει μεγαλύτερη απογοήτευση είναι οι παγιωμένες θέσεις κάποιων ερευνητών που το ΕΓΩ τους είναι μεγαλύτερο και από τον ΘΕΟ με την καλή την έννοια και δεν κάνουν συνεργασίες με άλλους ώστε να μπορέσει να γίνει ένας ενιαίος πανελλαδικός φορέας ανοικτός προς όλους που να έχει πρόσβαση σε όλα ο κάθε ερευνητής και να μπορεί να επαναξιολογήσει και ερευνήσει όποιο περιστατικό θέλει να ασχοληθεί. Λες και τα γεγονότα είναι ιδιοκτησία κάποιων! Η συγκεντρωτική καταγραφή φέρνει τις διασταυρώσεις στοιχείων και λέμε για παράδειγμα η Χ θέαση έχει διαφορετικές μαρτυρίες την ίδια μέρα και ώρα περίπου σε 5 σημεία της Χ περιοχής και διασταυρώνεται από  5 μάρτυρες διαφορετικών ηλικιακών, μορφωτικών, κλπ. προφίλ. Ελπίζω να έγινα σαφής.  Η ισχύς εν τη ενώσει!

7.      Ο κλασικότερος τρόπος απόκτησης πρωτογενών στοιχείων, αλλά και ένας θεμελιώδης τρόπος απόκτησης εμπειρικής γνώσης, μετά από μία εμφάνιση ΑΤΙΑ, είναι μέσα από μια επιτόπια έρευνα, που αποτελεί ένα κοινότατο  επιστημονικό εργαλείο, κάτι που η δική σας γενιά το γνωρίζει από πρώτο χέρι. Δυστυχώς σήμερα, πολλοί αυτοαποκαλούμενοι ερευνητές, βολεμένοι στην άνεση του σπιτιού τους, χωρίς να έχουν να παρουσιάσουν μία προσωπική πρωτότυπη έρευνα, ανοίγουν μία ιστοσελίδα, αναδημοσιεύουν ότι χαζομάρα κυκλοφορεί, εκδίδουν ακόμα και «βιβλία» ανακυκλώνοντας τα ίδια και τα ίδια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, χωρίς να επισκεφτούν το χώρο της έρευνας επιτοπίως, χωρίς να πάρουν την ώσμωση του περιβάλλοντος, χωρίς να έχουν μια εικόνα της εκεί πραγματικότητας, χωρίς να μιλήσουν με τους αυτόπτες μάρτυρες. Και αφήνω στην άκρη την εγωπάθεια, που πολλοί ξέχασαν το «εμείς» και προβάλουν το «εγώ», όπως ανέφερες και εσύ νωρίτερα. Εσύ λοιπόν που ανήκεις σε μια γενιά ερευνητών που φτιάξατε ομάδες, «οργώσατε» μαζί όλη την χώρα, μιλήσατε με κόσμο, φωτογραφίσατε, βιντεοσκοπήσατε, καταγράψατε, πως σου φαίνεται όλη αυτή ή κατάσταση που έχει  δημιουργηθεί και παγιωθεί σήμερα;

Η σημερινή κατάσταση των «φερόμενων» ερευνητών του «καναπέ» είναι η χειρότερη εκδοχή του χαρακτηρισμού «ερευνητής». Όλα όσα αναφέρατε ισχύουν σε ένα βαθμό όμως σε ανθρώπους που ζήτησαν και ζητούν την καθοδήγηση των «πατημάτων» μας, είτε τις γνώσεις μας, είτε τις εμπειρίες μας είμαστε πάντα διαθέσιμοι και ανοικτοί όλοι στην ομάδα.  Οι ερευνητές του καναπέ που είναι οι κύριοι «πολυξερίδηδες» είναι άνθρωποι που ζουν για να αυτοπροβάλλονται και να αυτοσαρκάζονται. Έχουν την πρωτιά και το μόνο που τους απασχολεί είναι να ξεδιψάσουν το εγώ της ύπαρξης τους. Το πρώτο που κάνουν συνήθως είναι να προσπαθούν στα μάτια των ακολούθων παλαμακιστών τους να αποδομήσουν τους παλαιούς ερευνητές ακόμα και αν τους αντιγράφουν ή τους μιμούνται. Έχω ακούσει προσωπικά άνθρωπο «Ερευνητή» να αποδομεί παλαιό συγγραφέα ερευνητή και ταυτόχρονα να οικειοποιείται τους όρους που ο ίδιος πρώτος έχει ήδη γραμμένο στο βιβλίο του προ τριακονταετίας τουλάχιστον! Απλά τραγικό! Γελάνε και τα σκουλήκια στο χώμα!  Φυσικά ή όλη έρευνα είναι επιφανειακή, ελλιπής, και κατά την ταπεινή μου εκτίμηση δεν είναι έρευνα. Ουσιαστικά δεν τους αξίζει καν ο χαρακτηρισμός του Ερευνητή, αλλά ούτε και περισσότερο από τον χρόνο μου. Το πιο τραγικό είναι η κλοπή «πνευματικής» ιδιοκτησίας που μου έχει τύχει να πάω σε διάλεξη και να ακούσω δική μου ανακάλυψη από «φίλο» της παρέας μου την οποία συζήτησα 10 μέρες πριν!

8.  Το 2022 ήταν μια αναμφισβήτητα αντιφατική χρονιά από ουφολογική άποψη. Από τη μια τα ΑΤΙΑ επέστρεψαν για να καταλάβουν τις σελίδες των εφημερίδων με άρθρα για τις νέες «επίσημες» μελέτες που προωθεί το Πεντάγωνο στην Αμερική, από την άλλη όμως όλη αυτή η φασαρία δεν μεταφράστηκε σε αύξηση των ΑΤΙΑ, ούτε και μάθαμε κάτι περισσότερο. Θεωρείτε ότι η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το εξωγήινο ζήτημα τους τελευταίους μήνες από επίσημους φορείς και επιστήμονες μπορεί να σημαίνει κάτι; Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αποκαλυφθεί;

Η νέα τάξη πραγμάτων εργαλειοποιεί τα πάντα! Θεώρησαν λοιπόν σωστό να χρησιμοποιήσουν ακόμα και το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τα ΑΤΙΑ και την εξωγήινη ζωή προς κάποιους άξονες με σκοπό για άλλη μια φορά τον έλεγχο των ανθρώπων. Λέγοντας άξονες επεξηγώ:

Α. Εμφάνιση ΑΤΙΑ και εξωγήινων  με σκοπό τον φόβο. Το εργαλείο  φόβος πάντα «πιάνει» στους ανθρώπους.

Β. Εμφάνιση ΑΤΙΑ η και εξωγήινων για την κατάρρευση των θρησκειών και προτροπή για πίστη μόνο στο υλιστικό πολιτικό ισοπεδωτικό σύστημα που προτείνουν εμπνέοντας τους ανθρώπους ως ορθολογιστές, σωτήρες και καθοδηγητές.

Όταν φτάσει η ώρα να γίνει η αποκάλυψη στο κομμάτι αυτό θα γίνει από τα ίδια τα ΑΤΙΑ και τους επιβάτες τους και θα γίνει μαζικά στον ανθρώπινο πληθυσμό όταν κρίνουν την ωριμότητα της ανθρωπότητας έτοιμη και εφ’ όσον συντρέχουν λόγοι. Σύμφωνα με επαφικούς «μάρτυρες» δεν επιτρέπεται η παρέμβαση σε λιγότερο εξελιγμένους πολιτισμούς καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πορεία τους η όποια επέμβαση σύμφωνα με «διαγαλαξιακούς» νόμους. Δηλαδή η όποια επαφή μπορεί να είναι καταστροφική για τον λιγότερο ανεπτυγμένο πολιτισμό.

9.    Τις τελευταίες δεκαετίες ένας μεγάλος αριθμός ερευνητών παγκοσμίως, από τους παλαιότερους όπως ο Ζακ Βαλλέ και ο Άλλεν Χάυνεκ ακόμα και ο αείμνηστος Γιώργος Μπαλάνος στην Ελλάδα, μέχρι και νεότεροι, έχουν απορρίψει σιγά, σιγά την εξωγήινη υπόθεση. Έχουν κατευθυνθεί όλοι προς την «πολύ-διαστατική» εξήγηση του φαινομένου. Κάτι που δικαιολογεί τον μεγάλο αριθμό εμφανίσεων, και τη μεγάλη ποικιλία σχημάτων αυτών των αντικειμένων. Εσείς μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας και ενασχόλησης, τι άποψη έχετε σχηματίσει σχετικά με το εξωγήινο ζήτημα και την πιθανή παρουσία άλλων μορφών ζωής στον πλανήτη μας;

Σίγουρα και το λέω με απόλυτη βεβαιότητα ανεξάρτητα από την διάχυτη ύπαρξη ζωής μέσα στο πολύπλοκο σύστημα συμπάντων που ζούμε υπάρχει το ενοποιημένο χωροχρονικό συνεχές και εξωδιαστασιακες σε εμάς καταστάσεις και αντίστοιχα κόσμοι! Αυτό για μένα σημαίνει ότι ακόμη και στον δικό μας πλανήτη, στο δικό μας σύστημα, γαλαξία ή και τοπικό συμπάν αν θες, παράλληλα σε διαφορετικές συχνότητες, διαστάσεις, δονήσεις, χωροχρονικές σταθερές, και σε άλλες έννοιες πέραν στης ντόπιας μας φυσικής, του ντόπιου γραμμικού χρόνου μας, κλπ. υπάρχει και κάτι άλλο. Και υπάρχει ταυτόχρονα. Αυτό λοιπόν το άλλο είναι δυνατό υπό συνθήκες, να διαπερνά μέσα από άλλους κόσμους, δομές, κλπ. και να είναι πρόσκαιρα ορατό σε άλλους κόσμους. Άλλοι μπορεί να ονομάζουν την κατάσταση αυτή πύλη, άλλοι μπορεί να χαρακτηρίζουν το «Ορατό» ως χρονοταξιδιώτες, άλλοι να τους αποκαλούν εξωγήινους! Και είναι, εφ’ όσον είναι εκτός της γήινης πραγματικότητας όπως την ορίζει και την αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος με τον βιολογικό εξοπλισμό που διαθέτει. Καθώς είναι γνωστό ότι όπως δεν ακούμε υπερήχους ή υπόηχους, όπως δε βλέπουμε μεγαλύτερες κινήσεις από αυτές που επιτρέπει το φάσμα του ματιού και του εγκεφάλου κλπ. οριοθετούμε περιορισμένα στην αντίληψη μας την πραγματικότητα. Είναι όμως η αλήθεια; Η δουλειά του ερευνητή ξεκίνα ακριβώς εδώ και συναντά τη δουλειά των επιστημόνων οι οποίοι καλούνται να προσπαθήσουν να αποδείξουν αν οι φανταστικές υποθέσεις των ερευνητών μπορούν να έχουν μια θέση στην επιστήμη.  Μπορεί όμως κάποιος να δει την πραγματικότητα άραγε;  Ίσως και ναι υπό συγκεκριμένες συνθήκες όπως για παράδειγμα με δημιουργία δονητικών συχνοτήτων που μπορούν να συντονίσουν κάποιον σε κάποια άλλη πραγματικότητα. Ένας άλλος τρόπος είναι η ψυχοσωματική άσκηση συντονισμού που να φτάσει κάποιον σε επίπεδο αυτορρύθμισης. Αλλά αυτά είναι πράγματα δύσκολα που όπως λέει το λαϊκό άσμα τα κάνουν στις Ινδίες! Δεν το αναλύω περισσότερο γιατί το συγκεκριμένο ερώτημα μπορεί να χρειαστεί σελίδες επι σελίδες αναλύσεων για να εμβαθύνουμε!

10.   Ποια είναι η αγαπημένη σας περίπτωση ΑΤΙΑ από τον Ελλαδικό χώρο και γιατί;

Η αγαπημένη μου περίπτωση στην Ελλάδα είναι στο χωριό Πρίνο ένα χωριό κοντά στην Καρδίτσα. Εκεί ερευνήσαμε μαζί με τον Γιάννη Μανιά ένα σημαντικό περιστατικό το οποίο πήρε μεγάλες διαστάσεις και έδειξαν και οι τηλεοράσεις στις ειδήσεις. Είναι σημαντικό να μεταβείς στον χώρο έρευνας άμεσα καθώς εξασφαλίζεις την νωπή μνήμη των μαρτύρων όπου ενθουσιασμένοι μιλούν όλοι πολύ και μαθαίνεις πιο εύκολα τα πεπραγμένα. Σε αυτό το περιστατικό λοιπόν πήγαμε καθώς υπήρχαν ακόμη και ίχνη σε χωράφι του χωριού. Εκεί οι κάτοικοι είδαν να προσγειώνεται ιπτάμενος δίσκος να βγαίνουν από μέσα όντα τα οποία τα χαρακτήρισαν λόγω του ύψους και σωματικής κατάστασης ως «μαμούδια» κάτι σύνηθες σε χωριά όταν περιγράφουν ακόμα και καλικαντζάρους! Βρήκαμε σπειροειδή ίχνη στο χώμα από κάτι βαρύ που τα είχε αφήσει πατώντας το, βρήκαμε σκαμμένο χώμα το οποίο και έλλειπε από το κέντρο του χωραφιού χωρίς λόγο. Καθώς επίσης και το συγκεκριμένο σημείο κυκλικό δεν είχε σπαρτά πλέον. Υπήρχαν ίχνη ραδιενέργειας και διατάραξη μαγνητικού πεδίου. Όλα τα ευρήματα καθώς οι περιγραφές και αναφορές των μαρτύρων μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι όντως κάτι είχε συμβεί εκεί πραγματικά! Αισθάνεσαι μεγάλη συγκίνηση όταν συμμετέχεις στην έκβαση μιας έρευνας που το αποτέλεσμα σε οδηγεί στην επιβεβαίωση των λεγομένων.