Είμαι άνθρωπος με μεγάλη θαλασσοφοβία και λάτρης της Ιαπωνίας. Οπότε νομίζω πως δεν υπάρχει πιο ιδανικό άτομο για να γράψει το (μάλλον) πρώτο άρθρο για τα Umibozu στην ελληνική γλώσσα. Αναπαυθείτε και ελάτε να γνωρίσετε τα κράκεν της ιαπωνικής μυθολογίας και λαογραφίας.
Τα Umibozu είναι ιαπωνικά yokai -έτσι λέγονται τα πνεύματα και δαιμόνια στην Ιαπωνία- που συναντόνται στα βάθη του Ωκεανού. To όνομα μεταφράζεται ως "θαλάσσιος μοναχός" από το "umi" που σημαίνει θάλασσα και το "bozu" που σημαίνει μοναχός. Το όνομα και ο συνδυασμός αυτός επίσης παραπέμπει στην πιθανή προέλευση αυτών των yokai. Η ιδιαίτερη εμφάνιση τους είναι με ένα τεράστιο και ξυρισμένο ανθρώπινο κεφάλι το οποίο πολλές φορές χαμογελάει αέναα. Έχουν επίσης σώμα θολό ή τυλιγμένο από σύννεφα ομίχλης, με μεγάλα φιδίσια άκρα. Σύμφωνα με κάποιες άλλες πηγές που βρήκα για να γράψω αυτό το άρθρο, η πραγματική τους μορφή είναι άγνωστη και φαίνονται μόνο από τους ώμους και πάνω. Δεν γνωρίζουμε από που είναι η προέλευση αυτού του πλάσματος. Μια θεωρία είναι ότι είναι τα πνεύματα ιερέων ή βουδιστών μοναχών που πετάχτηκαν στη θάλασσα από χωρικούς και μη μπορώντας να βρουν ανάπαυση, τώρα στοιχειώνουν τον ωκεανό με τη μορφή μιας σκοτεινής σκιάς που αναζητά εκδίκηση από όσους διασχίζουν το δρόμο τους. Άλλοι, ωστόσο, λένε ότι τα umibōzu είναι θαλάσσια τέρατα που ζουν στα βάθη της Εσωτερικής Θάλασσας Seto και ότι είναι οι πρόγονοι μιας μεγάλης ποικιλίας άλλων υδρόβιων yōkai. Επειδή οι θεάσεις είναι σπάνιες και σχεδόν πάντα θανατηφόρες, είναι πιθανό η αληθινή φύση και προέλευση αυτού του πνεύματος να παραμείνει μυστήριο για πολύ καιρό.
Ο θρύλος λέει ότι κατοικούν στον Ωκεανό και συνήθως αναδύονται όταν έχει μια ήρεμη νύχτα και βυθίζουν πλοία. Νύχτα που δεν περιμένεις να σου συμβεί τίποτα και όλα φαίνονται ήσυχα. Πνίγουν επίσης ναυτικούς που τα προσβάλουν ή δεν τα σέβονται, ή απλά μιλάνε για αυτά. Επιτίθονται είτε συνθλίβοντας το κύτος με ένα μόνο χτύπημα, είτε κατεβάζοντας το λίγο-λίγο, ανάλογα με το μέγεθος τόσο του πλοίου όσο και του umibōzu. Σύμφωνα με μια ιστορία, αν θυμώσουν ζητούν ένα βαρέλι από τα πληρώματα για να το γεμίσουν με θαλασσινό νερό και να το χύσουν στο καράβι να το βυθίσουν και έπειτα να πνίξουν το πλήρωμα. Για να αποφευχθεί αυτό πρέπει να τους δώσουν ένα βαρέλι χωρίς πάτο και για καλή μας τύχη δεν είναι τόσο έξυπνα για να το καταλάβουν. Όπως ανέφερα πιο πάνω, πολλοί πιστεύουν ότι είναι πνιγμένοι ιερείς ή βουδιστές μοναχοί λόγω (και) των φαλακρών κεφαλιών τους.Εναλλακτικά είναι ένα yokai που εμφανίζεται σε ναυαγούς και ψαράδες με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα συν χρώμα δέρματος γκρι ή μαύρο. Κάποιες πηγές τα αναφέρουν εμφανισιακά ως καλυμμένα με πολύ λεπτή τρίχα, γεγονός που πολλοί πιστεύουν ότι δεν αποκλείεται να είναι ένα είδος θαλάσσιου θηλαστικού και λέγεται ότι κάποιες φορές πιάστηκαν από ψαράδες αλλά δεν τρώγονταν. Να υπενθυμίσω ότι γνωρίζουμε μόνο το 1/3 του υδάτινου κόσμου.
Όσον αφορά το μέγεθος τους, συνήθως εμφανίζονται ως τεράστια, αλλά ποικίλουν σε μέγεθος και συγκεκριμένα από μικρές ίντσες σε μήκος μέχρι στο μέγεθος ενός βουνού. Το δεύτερο μου φαίνεται πιο λογικό μιας και μιλάμε για θαλάσσιο τέρας / πνεύμα. Τα μικρού μεγέθους μπορούν να χτυπηθούν με διάφορα αντικείμενα ή όπλα όπως κουπιά και τότε φωνάζουν από τον πόνο αλλά και πάλι είναι αδύνατον να νικηθούν. Ο μόνος τρόπος να επιβιώσεις από επίθεση ενός Umibozu μικρό ή πλήρους μεγέθους, είναι να δραπετεύσεις στη στεριά πρωτού φτάσει σε εσένα. Πράγμα πολύ δύσκολο και κυρίως αν το προσπαθήσεις με κολύμπι.
Πολλοί πιστεύουν ότι είναι το Ningen, ένα άλλο κρυπτοειδές. Θέλετε να γράψω και για αυτό σε άλλο αρθρο;
Μια άλλη πιο πρόσφατη εξήγηση αποδίδει το φαινόμενο των αδίστακτων κυμάτων (rogue waves), τα οποία θεωρούνταν από μόνα τους φολκλόρ μέχρι που καταγράφηκε ένα στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας το 1995. Αυτά τα αδίστακτα κύματα εμφανίζονται πολύ έξω στη θάλασσα και χαρακτηρίζονται από τη δυναμική και το ύψος τους. Οι καταγεγραμμένες συναντήσεις χρονολογούνται μόνο από τον 19ο αιώνα, αλλά είναι πιθανό ότι Ιάπωνες ναυτικοί και ψαράδες θα μπορούσαν να τις είχαν συναντήσει πολύ πριν στη θάλασσα του Ειρηνικού.
Umibozu στην Ποπ Κουλτούρα
· Στη σειρά manga - anime One Piece, μια τεράστια σκιά με μάτια εμφανίζεται έξω από την ομίχλη στο τέλος του arc (κεφαλαίου) Thriller Bark. Πάνε χρόνια που ήμουν σε αυτό το arc τα 9 χρόνια που βλέπω One Piece, οπότε δεν ξέρω αν η εικόνα αυτή είναι θολή λόγω της ομίχλης από αυτό το yokai ή αν δεν είναι σε καλή ποιότητα (δεν βρήκα άλλη).
· Στο arcade βιντεοπαιχνίδι «The Ocean Hunter», το Umibōzu (που μοιάζει με ένα γιγάντιο χταπόδι που μπορεί να γίνει αόρατο) εμφανίζεται ως mini-boss.
· Στη σειρά βιντεοπαιχνιδιών Pikmin, οι εχθροί που είναι γνωστοί ως Water Wraith και Plasm Wraith βασίζονται στο Umibōzu.
· Αρκετά Umibōzu εμφανίζονται στην ταινία Yokai: Spook Warfare.
· Στο family friendly anime Υo-kai Watch, ο (ή το) Swosh είναι ένα Umibozu αν και δεν μοιάζει καθόλου.
Φακτς
· Στην περιοχή Tōhoku, υπάρχει μια παράδοση όπου το πρώτο ψάρι που αλιεύεται κατά το ψάρεμα προσφέρεται ως θυσία στους θεούς. Αν δεν γίνει αυτό, λέγεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα ένα umibōzu, να εμφανιστεί και να καταστρέψει το σκάφος και να απαγάγει τον ιδιοκτήτη του. Το nurarihyon, ένα πλάσμα που συναντάται συχνά στην περιοχή Bisan Seto, είναι γνωστό για το μεγάλο στρογγυλό κεφάλι του και τη συνήθεια του να πλησιάζει τις βάρκες με αργό και απρόβλεπτο τρόπο, επανειλημμένα πλησιάζοντας και υποχωρώντας, ως μέσο πρόκλησης σύγχυσης.
· Στην Kesennuma Shima, στην επαρχία Miyagi, υπάρχουν ιστορίες για το umibοzu που μεταμορφώνεται σε όμορφη γυναίκα και διαγωνίζεται σε αγώνες κολύμβησης με ανθρώπους. Τα Umibοzu επίσης φημολογούνται ότι έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την εμφάνισή τους.
· Ενώ υπάρχουν πολλές ιστορίες ότι επιτίθενται σε ανθρώπους, μια που λέγεται ότι υπάρχει στην Uwajima είναι ότι όποιος δει ένα umibōzu θα ζήσει πολύ καιρό.
· Στον νομό Wakayama, υπάρχει ένας τύπος umibōzu με μοναδική εμφάνιση, γνωστό ως "umibōzu of Kemiura" που είναι γνωστό ότι εμφανίζεται και εξαφανίζεται. Το 1888, μια εφημερίδα ανέφερε ότι ένα πλάσμα που ταιριάζει με αυτή την περιγραφή, που μοιάζει με μεγάλο πίθηκο με καστανά μαλλιά, πορτοκαλί μάτια και χαρακτηριστικά όπως στόμα κροκόδειλου, κορμός ψαριού, ουρά αστακού και κραυγή που μοιάζει με ταύρο, εθεάθη στο Mii-dera. με ύψος περίπου 7-8 shaku και βάρος περίπου 60-70 kan.
· Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, υπήρξαν περιπτώσεις όπου το πλάσμα που ονομάζεται Umibōzu σηκωνόταν από τη θάλασσα και έμενε πάνω από το έδαφος για τρεις ημέρες στην Kaizuka, Izumi. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα παιδιά συμβουλεύτηκαν να μην βγαίνουν έξω έως ότου το πλάσμα επιστρέψει στη θάλασσα. Επιπλέον, στο Kuwana, ειπώθηκε ότι το Umibōzu θα εμφανιζόταν στο τέλος του μήνα και ως εκ τούτου, απαγορεύτηκε να κολυμπήσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, υπάρχει ένας θρύλος για έναν ναύτη που δεν υπάκουσε αυτή την απαγόρευση και όταν εμφανίστηκε το Umibōzu, ρώτησε αν ήταν τρομακτικό. Ο ναύτης απάντησε ότι το μόνο πιο τρομακτικό πράγμα ήταν η πλεύση στις θάλασσες και μόλις το άκουσε αυτό, το Umibōzu εξαφανίστηκε. Παρομοίως, υπάρχει ένας άλλος μύθος για ένα «zatō gashira» (κεφάλι τυφλού), ένα τυφλό πλάσμα που εμφανιζόταν πάνω από τη θάλασσα και ρωτούσε αν ήταν τρομακτικό, αν κάποιος απαντούσε φοβισμένος, θα έλεγε «Δεν πρέπει να βγεις στη θάλασσα στο τέλος του μήνα» και εξαφανιζόταν.
Στη λογοτεχνία Haidaoyizhi του Wang Dahai, αναφέρεται ένα μυθικό πλάσμα γνωστό ως «umi oshō» (ιερέας της θάλασσας). Αυτό το πλάσμα λέγεται ότι μοιάζει με άνθρωπο, αλλά έχει ένα δάκρυ από το στόμα μέχρι το αυτί και είναι γνωστό για το δυνατό γέλιο του. Αυτά τα Umi oshō λέγεται ότι τα φοβούνται επειδή η εμφάνισή τους συχνά ακολουθείται από κύμα καταιγίδας. Μερικοί άνθρωποι προτείνουν ότι αυτά τα πλάσματα μπορεί να είναι θαλάσσιες χελώνες που θεωρούνται yōkai. Ένα άλλο παρόμοιο πλάσμα αναφέρεται στο Honchō Goen της εποχής Hōei, που ονομάζεται «fune nyūdō» (μυημένος ιερέας του σκάφους), το οποίο περιγράφηκε ότι είχε ύψος από 6 έως 7 shaku, χωρίς μάτια, μύτη ή άκρα. Λέγεται ότι αν δείτε ένα από αυτά τα πλάσματα, είναι απαραίτητο να μην πείτε τίποτα και να προσποιηθείτε ότι δεν είδατε τίποτα, καθώς η ομιλία θα έκανε το σκάφος να βυθιστεί αμέσως. Στο Yura, στο νησί Awaji, λέγεται ότι μπορεί κανείς να γλιτώσει πετώντας το πιο πολύτιμο φορτίο στη θάλασσα.
· Το 1971, ένα αλιευτικό σκάφος στα ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας συνάντησε ένα μεγάλο πλάσμα με πολλές ρυτίδες και μεγάλα μάτια που εμφανίστηκαν όταν κόπηκε η πετονιά του σκάφους. Το πλάσμα εξαφανίστηκε προτού μπορέσει να αναγνωριστεί και όταν ένας αξιωματικός από ένα ερευνητικό εργαστήριο άκουσε το περιστατικό, πίστευε ότι οι ψαράδες μπορούν να μπερδέψουν ένα ψάρι ή μια φάλαινα με μια τέρα. Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι το μισό σώμα του πλάσματος είχε μήκος περίπου 5 πόδια, γεγονός που οδήγησε σε εικασίες ότι ολόκληρο το πλάσμα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Οι λογαριασμοί αυτοί δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδα τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
· Τα εναλλακτικά του ονόματα είναι umi nyūdō και umi hōshi.
Πηγές
· https://cryptidz.fandom.com/wiki/Umib%C5%8Dzu
· https://monster.fandom.com/wiki/Umibozu
· https://orcaspirit.com/the-captains-blog/sea-monsters-of-the-pacific-umibozu/
· https://pagista.com/umibozu-sea-monk-of-yokai-lore-facts/
Ευχαριστίες
1. Στο περιοδικό Unlocking the Truth που με φιλοξενεί και διατηρεί τον ερευνητικό μου εγκέφαλο ενεργό.
2. Στις πηγές μου που χάρη σε αυτές κατάφερα να γράψω το (μάλλον) πρώτο ελληνικό άρθρο για αυτό το πλάσμα.
3. Στον συγγραφέα Σωκράτη Μπουζούκα που με ώθησε να ερευνήσω τα Umibozu όταν τα ανέφερε στο βιβλίο του "Η Αδελφότητα του Κθούλου".