ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Πολιτισμολόγος - Ερευνητής Συγγραφέας της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας


 
Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πόσο σημαντικές πληροφορίες μπορεί να βρει ακόμα και σήμερα, ένας ερευνητής που θα θελήσει να ασχοληθεί με την αρχαία ελληνική γραμματεία, με σκοπό να προσεγγίσει τις επιστημονικές γνώσεις των προγόνων μας.
Σε πολλά αρχαία κείμενα, κρύβονται σημαντικές πληροφορίες για κάθε είδους θέματα, τα οποία πολύ λίγο έχουν απασχολήσει όλους εμάς τους νεώτερους αναγνώστες, όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους ξένους ανά τον κόσμο, μια και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, έχει μάλλον πολύ περισσότερους θαυμαστές και υποστηρικτές στο εξωτερικό από ότι στην πατρίδα του, την Ελλάδα.
Ένα βιβλίο που βρίθει επιστημονικών γνώσεων και αποκαλύψεων είναι χωρίς αμφιβολία το «Περί του Εμφαινομένου Προσώπου τω κύκλω της Σελήνης», γραμμένο από έναν συγγραφέα, πραγματικό μύστη, τον Πλούταρχο, ο οποίος διετέλεσε επί 29 συναπτά έτη αρχιερέας του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών.
Το θέμα του βιβλίου ξαφνιάζει τον αναγνώστη από την πρώτη στιγμή, καθώς πρόκειται για την εξιστόρηση της διεξαγωγής ενός επιστημονικού συνεδρίου (και μάλιστα «παγκοσμίου») που πραγματοποιήθηκε στον ιερό χώρο των Δελφών, γύρω στο 80 -100 μ.Χ.