Δήμητρα Παράσχου Ψυχοθεραπεύτρια - Εναλλακτική Θεραπεύτρια



Ο Carl Gustav Jung υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ψυχιάτρους και ψυχαναλυτές που έζησε και έδρασε στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα. Ήταν ο πρώτος που διατύπωσε τότε την άποψη πως για να κατανοήσουμε την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση θα χρειαστεί να εντρυφήσουμε και σε τομείς όπως ανθρωπολογία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, θρησκεία και τέχνη. Όντας ο ίδιος ένα ανήσυχο και εξερευνητικό πνεύμα διάβαζε ακατάπαυστα αλλά και εφάρμοζε στον ίδιο του τον εαυτό τις ψυχαναλυτικές του μεθόδους, ώστε να μπορεί να παρατηρήσει τις εσωτερικές αλλαγές που του συνέβαιναν σε βάθος χρόνου. Το αποτέλεσμα αυτής της προσωπικής του εμπειρίας κατέγραψε στο περίφημο Red Book (Liber Novus), το οποίο και είναι γεμάτο από τις εσωτερικές εικόνες που ο ίδιος ο Jung είχε ανάμεσα στα έτη 1914-1917, βιώνοντας μία βαθύτατη ψυχολογική κάθαρση. Μέσα από αυτή τη δυνατή βιωματική εμπειρία (και σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές εικόνες και ιστορίες των ασθενών του) ο Jung θεώρησε ότι έριξε φως στην ιδιαίτερη γλώσσα του ασυνείδητου, εξερευνώντας την έννοια των αρχέτυπων (archetypes).

C.G.Jung - The Red Book

Εν έτει 1907, ο ανερχόμενος τότε ψυχαναλυτής και ψυχίατρος Carl G. Jung συναντά από κοντά τον ήδη διάσημο Sigmund Freud, με τον τελευταίο να αποτελεί το ίνδαλμα του πρώτου. Εκείνη η συνάντηση θα είναι η απαρχή μίας φιλίας, η οποία θα σμιλέψει και τους δύο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Ο Jung θα δει τον Freud σαν μέντορα, ενώ ο Freud θα δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις θεραπευτικές απόψεις του Jung πάνω στην ψυχανάλυση. Η αλληλογραφία τους διαρκεί 6 χρόνια (όσο και η φιλία τους) και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 1913 καθώς πλέον οι δύο αυτές προσωπικότητες έχουν αγεφύρωτα χάσματα πάνω σε βασικές ψυχαναλυτικές έννοιες, όπως για παράδειγμα την έννοια του libido και από πού αυτή πηγάζει, καθώς και για την φύση του ασυνείδητου. Σε γενικές γραμμές ο Jung δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην παρουσία του συλλογικού ασυνείδητου και στους συμβολισμούς του, με τον Freud να κρατά αντίθετη στάση. Εν τέλει θα σταματήσουν την επικοινωνία τους και ο καθένας θα αφοσιωθεί στην δική του θεραπευτική θεωρία.


Ο Ψυχολογικός Κόσμος του Χάουαρντ Φ. Λάβκραφτ

 «Το αρχαιότερο και πιο δυνατό συναίσθημα της ανθρωπότητας είναι ο φόβος, και ο αρχαιότερος και δυνατότερος φόβος είναι αυτός του αγνώστου.»

Ο Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ (H.P. Lovecraft) γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1890 στην πόλη Providence των Η.Π.Α. Βιώσε δύσκολα παιδικά χρόνια καθώς ο πατέρας του είχε αρκετά επεισόδια νευρικού κλονισμού και γενικά εμφάνιζε πολλαπλά σημάδια ψυχικών διαταραχών, αρκετά ώστε να είναι έγκλειστος σε ψυχιατρική κλινική. Σε ηλικία μόλις 8 ετών ο Λάβκραφτ εν τέλει χάνει τον πατέρα του, ένα γεγονός που τον συγκλονίζει βαθύτατα και τον οδηγεί ήδη από τόσο μικρή ηλικία να κλειστεί στον εαυτό του, αποφεύγοντας τις «ανούσιες» (όπως τις θεωρούσε εκείνος) επαφές με τον υπόλοιπο κόσμο. Η εύθραυστη υπόσταση της μητέρας του κάθε άλλο παρά βοηθούσε και, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Λάβκραφτ αρχίζει να εμφανίζει χαρακτηριστικά ψυχικής διαταραχής, με αποτέλεσμα να μένει στο σπίτι του ήδη από τα πρώτα σχολικά του χρόνια.