Στάθης Γλιάτης της Ερ.Ε.Ν.Ζω.

Δράκοι, Μυθικά Πλάσματα ή Πλάσματα μιας άλλης εποχής;

Οι αναφορές για τους δράκους ξεκινάνε από την αρχαιότητα και φτάνουν στις μέρες μας. Οι πρώτοι δράκοι στη νεότερη ιστορία της Ευρώπης εντοπίζονται στην Ελβετία και γενικά στις Άλπεις. Παρ’ όλα αυτά, οι αρχαιότερες ευρωπαϊκές αναφορές είναι για την Νορβηγία, την Ιταλία, τις Βρετανικές Νήσους, τη Γερμανία και την Ελλάδα, με πιο πρόσφατη το 1509 στην Κεφαλονιά.

Γοργόνες: Αποκυήματα της Φαντασίας ή Πραγματικότητα;

Οι αναφορές για την ύπαρξη των γοργόνων ξεκινάνε από την αρχαιότητα και φτάνουν στις μέρες μας. Τις συναντάμε στις λαϊκές παραδόσεις σχεδόν όλων τον λαών του κόσμου. Στους Βαβυλώνιους, τους Σουμέριους, τους Σημίτες, τους Αιγυπτίους, και φυσικά τους Έλληνες. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία οι γοργόνες ήταν πλάσματα της θάλασσας, με γυναικείο πρόσωπο και σώμα από την μέση και πάνω, και σώμα ψαριού  από την μέση και κάτω.

Ταξίδι στο Χρόνο: Ξεκλειδώνοντας την Πραγματικότητα

Πόσες φορές όλοι μας δεν έχουμε πει "μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω", φέρνοντας στο μυαλό μας τις λαθεμένες επιλογές που κάναμε στο  παρελθόν. Λέμε ότι το παρελθόν δεν αλλάζει ή μήπως όχι; Αν ναι ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις; 

Μονόκεροι: Μόνο στα Παραμύθια ή Μήπως Όχι;

Ιστορίες για τους μονόκερους συναντάμε σε πολλές περιοχές του πλανήτη από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Αναφορές για τους μονόκερους υπάρχουν στα Ορφικά, στο έργο του Πλούταρχου (Περικλής), σε ποιήματα του Αρχίλοχου, στην Παλαιά Διαθήκη (ψαλμούς του Δαυίδ και στον Ιώβ), στο Κοράνι, στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση (Άγιος Μάμας) επίσης στους μονόκερους αναφέρεται ο Καρλομάγνος και ο ιππότης του Ρολάνδος. 

Ιπτάμενες Μηχανές στην Αρχαιότητα 

Στις λαογραφικές παραδόσεις πολλών λαών υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη ιπτάμενων μηχανών, αλλά και ιπτάμενων χαλιών, κυρίως στην ανατολή, με πιο γνωστά το ιπτάμενο χαλί του Σολομώντα που μπορούσε να μεταφέρει έως και 40.000 άνδρες, αλλά και του βασιλιά Fraates II που πετούσε ακτίνες φωτός και φωτιάς.

Δελφικό Έψιλον, Σύμβολο Πολιτισμών 

Το Δελφικό Έψιλον ή αλλιώς το «Έψιλον εν Δελφοίς» είναι ένα αρχαίο ελληνικό σύμβολο που σχετίζονταν με την μύηση του ανθρώπου στο φως. Το σύμβολο είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλον τον κόσμο. Το συναντάμε με διαφορετικές μορφές. Το βρίσκουμε σε αγγεία, αγάλματα, κτίσματα, πέτρες, σφραγιδόλιθοι, ψηφία, σημαίες ακόμα και σε  λογότυπα συνεδρίων. Στην αστρολογία αναπαριστά τους Ιχθύς ενώ επίσης είναι το σύμβολο του ορυκτού sal ammoniacus. Λέγεται ότι ήταν το έμβλημα της Αργώ.

Το Μυστήριο της Αιώρησης 

Αιώρηση είναι η ανύψωση ή το βάδισμα στον αέρα χωρίς τη μεσολάβηση φανερών φυσικών μέσων. Πρόκειται για τη λεγόμενη ακούσια ή εκούσια αιώρηση ανθρώπων ή και αντικειμένων. Οι γραπτές και προφορικές μαρτυρίες είναι πολλές και προέρχονται απ’ όλο τον κόσμο. Είναι όμως ένα φυσικό φαινόμενο ή μια κρυμμένη δύναμη του ανθρώπου;